Намирането на рая на Земята не изисква непременно дълго, мъчително или опасно пътуване.

Всъщност един непокътнат пейзаж, напомнящ приказка, е само на пет часа от Бостън и на около четири часа от Обединеното кралство. Това е земя, където водопадите се спускат надолу по преливащи се зелени склонове; където пътищата са оградени с жив плет от хортензия; и където скалистите брегове са покрити с плажове с черен пясък.

Преобладава едно изгубено във времето качество, независимо дали става дума за селце от каменни жилища, свързани с калдъръмени пътеки, или местни жители, които остават верни на старите начини за засаждане на култури в плодородни равнини в основата на отвесни скали, или каране на конски каруци до доставят мляко до сирене.

Добре дошли на Азорските острови, огърлица от девет очарователни острова, които се скупчват в средата на Атлантическия океан, но са част от Португалия. Архипелагът е автономен регион, разположен на около 1000 мили от континенталната част на Португалия. Термалните басейни на островите, буйни калдери, кратерни езера и димящи гейзери са доказателство за насилствените вулканични сили, които са ги породили, но всеки остров има отличителен характер, където природата в най-дивото си състояние преобладава.

Azores Airlines лети без прекъсване до Понта Делгада на остров Сао Мигел от Бостън и до Лажес на Терсейра с кацане в Понта Делгада целогодишно. Юнайтед (от Нюарк) и Азорските авиолинии (от JFK, в избрани дни) имат летни непрекъснати превози до Понта Делгада. British Airways предлага денонощни летни услуги в събота.

След директен скок до архипелаг, който изглежда цял свят далеч, ето какво да очаквате на всеки остров:

ЗАПАДНИ ОСТРОВИ

Флорес

Флорес е най-западният остров на Азорските острови. Въпреки че името му се превежда като „цветя“, това са изобилните водни тела, които най-много определят този шокиращо изумрудено зелен остров, който често е обвит в мъгла.

Има седем кратерни езера, очертаващи вълнообразната вътрешност, включително горското зелено Lagoa Negra, което се намира точно до кобалтово синята Lagoa Comprida, с идеално разположена miradouro (гледка) между тях.

Една до друга Lagoa Negra, вляво, и Lagoa Comprida създават поразителна сцена на Флорес.

Сред зелените скални стени на острова, капещи с водопади, мощният Poco do Bacalhau се спуска на 300 фута до малък плувен басейн.
Посетителите, които отсядат в Aldeia da Cuada , вековно селце, превърнато в атмосферно жилище от каменни къщички, обзаведени с местни антики и пачуърк юргани, ще се насладят на гледка към падащите водопади на задната им врата. Това светилище обхваща простите удоволствия от живота, включително гледане на звезди от частна градина.

Наблюдаването на птици е популярно занимание на малкото Corvo.

И все пак, този малък остров (остатък от древен вулкан на около 10 мили северно от Флорес) е известен рай за наблюдатели на птици, които гравитират тук особено през есента, надявайки се да забележат жълтоклюни кукувици, лъжички на Кори и много други видове .

ЦЕНТРАЛНИ ОСТРОВИ

Фаял

В продължение на стотици години ветроходните кораби са превръщали столичното пристанище Орта – известно със смело боядисаната си морска стена – спирка, включително тези, които са плавали между Новия и Стария свят през 16-ти и 17-ти век.
Закотвяйки своите яхти, много съвременни капитани и екипаж все още се отбиват в близкото кафене Peter Cafe Sport , повече от 100-годишно заведение, където морските сувенири покриват уютния интериор. Техният музей на скримшоу, посветен на изкуството на издълбаване и гравиране на зъби и кости на китове, съдържа предмети, датиращи от края на 1800-те.
Ярки хортензии граничат с пътища по маршрута до западния край на Фаял.
Ярки хортензии граничат с пътища по маршрута до западния край на Фаял.
Schlierner/Adobe Stock
Глобуси с размер на футболна топка от небесносини хортензии граничат с пътища и рамкови къщи по пътя към западния край на острова. Тази пуста, едноцветна зона е в рязък контраст с бръмчащата, цветна Орта.
Цяло селце е погребано в черна като въглен пепел и друг вулканичен материал, изхвърлен преди десетилетия от продължително подводно изригване. Центърът за интерпретация на вулкана Капелиньос разполага с експонати, разказващи историите на този и други вулкани.

Пико

Високият почти 8000 фута връх Пико, най-високият връх на Португалия, доминира над пейзажа на този остров.
Връх Пико е най-високият връх в Португалия с височина 7713 фута (2351 метра).

Връх Пико е най-високият връх в Португалия с височина 7713 фута (2351 метра).
rvdschoot/Adobe Stock
Тук изглежда, че почти всичко е изградено от черен базалтов камък от лава, включително мозайката от корали, заобикалящи местните лозя, които са ги затопляли и защитавали от бурните, солени бризове на острова от векове.
Именно плодородната, богата на минерали вулканична почва е поставила Пико в списъка на всеки истински енофил. Cooperativa Vitivinicola , повече от 70-годишна винена кооперация в Мадалена, столицата на острова, предлага неформални дегустации, които включват verdelho, хрупкаво бяло, произведено от ендемично за този остров грозде.
В съответствие с грижата на Пико към земята, подобният на село курорт Lava Homes разчита на местен камък и дърво при изграждането на своите 14 съвременни вили с много прозорци.

Сао Хорхе / Свети Георги

Извиващи се през пейзаж от див пирен и японски кедър са живописни пешеходни пътеки, които завършват при fajãs или плодородни равнини, закрепени със скали, образувани от свлачища и древни потоци лава.
Един от най-завладяващите е Fajã de Santo Cristo, до който се стига по пешеходна магарешка пътека, дълга шест мили, която се извива от покрития с облаци връх Сера де Топо. Маршрутът лъкатуши покрай стари водни мелници и порти от възли клони до изолираното крайбрежно селце Fajã de Santo Cristo. Тук жителите се грижат за терасовидни градини, отглеждащи ямс, зеле, спанак и домати.
Fajã da Caldeira de Santo Cristo е плодородна равнина в основата на стръмен склон.

Fajã da Caldeira de Santo Cristo е плодородна равнина в основата на стръмен склон.
DanitaDelimont.com/Adobe Stock
Това крайбрежие привлича сърфисти, които идват за вълните на точката. Островът обаче е най-известен с кулинарен деликатес: тяхното остро сирене от краве мляко.
Queijo São Jorge все още се произвежда по методи, датиращи от векове. Това възхитително сирене – може да се поръси с мед – се сервира в ресторанти не само на Сао Хорхе (като Fornos de Lava), но и на другите острови на Азорско море и континентална Португалия.

Грасиоза

Много от забележителните забележителности на Грасиоза предоставят драматично образование за вулканичния произход на острова.
Почти 200 стъпала спират надолу към Furna do Enxofre , пещера от лава на действащ вулкан. Притеснително е да разберем, че преди да бъде построено това стълбище, местните жители са се спускали надолу с въжета, за да имат достъп до питейна вода за добитъка си.
Furna Do Enxofre на остров Грасиоза е впечатляваща пещера от лава.

Furna Do Enxofre на остров Грасиоза е впечатляваща пещера от лава.
Stefano/Adobe Stock
Гледката отдолу е сюрреалистична. За разлика от езерото в основата, изпълнено със студена дъждовна вода, въздухът в пещерата е наситен с миризма на сяра, а калните фумароли бълбукат и кипят при 180 F (82 C). Слънчевата светлина се излива през окулите на тавана, разкривайки жълти кристали, сияещи по нарязаните с камъни склонове.
В курортното селище Карапачо геотермалната енергия се използва за затопляне на басейни в курорта Termas do Carapacho , който предлага множество процедури, включително масаж с горещи камъни, който разчита на вулканичните скали на острова.

Трето

Докато черният базалт на Пико придава на острова вид на черно-бели щрихи, Терсейра в много отношения използва палитра от пастели на Crayola.
Цветни фасади пред улиците на столицата Ангра до Хероисмо и шокиращо боядисани – дори във виолетови нюанси – императори (параклиси), поръсват зеления пейзаж.
Angra do Heroismo, обект на ЮНЕСКО за световно наследство, включва ярко боядисани исторически сгради.
Angra do Heroismo, обект на ЮНЕСКО за световно наследство, включва ярко боядисани исторически сгради.
Хосе А. Бернат Бацете/Moment RF/Getty Images
На северния бряг село Бискойтос показва вулканичния си произход с естествени басейни с всякакви размери и дълбочини, пробиващи втвърдената черна лава, простираща се през пристанището. Освен тях, плажни кърпи, чадъри и шезлонги могат да бъдат поставени за ден на слънце и накисване.
Този град също е дом на семейния музей на виното, където артефакти от тяхната над 100-годишна винопроизводствена дейност са изложени вътре и в градините.
Caparica Azores Ecolodge на Terceira предлага шест модерни каюти, сгушени в лаврова гора. Изкуството от местните жени акцентира върху минималистичния интериор.

ИЗТОЧНИ ОСТРОВИ

Сао Мигел

Сао Мигел е най-големият остров на Азорските острови и където се намира Понта Делгада , столицата на автономния регион на Азорските острови. Островът е около 40 мили (65 километра) дълъг и 9 мили (15 км) широк.
Понта Делгада е столицата на автономния регион на Азорските острови.

Понта Делгада е столицата на автономния регион на Азорските острови.
daliu/Adobe Stock
Тук се намират най-старите търговски оранжерии в света, в които се отглеждат ананаси, и най-старата действаща чаена плантация в Европа.
Край бреговете на Вила Франка до Кампо , първоначалната столица, потопен вулкан с девствена лагуна привлича каяци, гмуркачи и плувци.
Един от най-известните пейзажи на острова е долината Фурнас, спящ кратер, покрит с зеленина и осеян с напомняния за вулканичното му минало, включително приканващи горещи извори.
В тази долина вековната градина Terra Nostra е особено вълшебна. Засенчени пътеки се виеха край серпентин канал, пещери и ендемични и екзотични растения, някои на повече от век.
Също така живописно зашеметяващ, с дървесни папрати и бункери, пълни с вулканичен пясък, е голф клуб Furnas с 18 дупки, който се намира на 1700 фута над морското равнище.
В Понта Делгада гостите, отседнали в бутиков имот Senhora da Rosa , се чувстват далеч от суматохата на тази столица, особено когато се накисват в малък басейн, разположен в оранжерия с ананас.

Санта Мария

Санта Мария е най-южният остров на Азорските острови, който може да се похвали със слънчеви и златни пясъчни плажове.

Санта Мария е най-южният остров на Азорските острови, който може да се похвали със слънчеви и златни пясъчни плажове.
Klara Bakalarova/Adobe Stock
Санта Мария, най-южният от Азорските острови, е не само най-слънчевият от островите, но е и единственият, украсен със златни пясъчни плажове.
Зеленината и синьото на морето, небето и долините се смесват в Miradouro da Pedra Rija, една от многото гледки, които правят прекрасно място за пикник. Горите от японски кедър покриват зигзагообразните пътища, понякога до пътеки, оградени с азорски боровинки и малки орхидеи.
Махалото Сао Лоренко е особено популярно през лятото със своята фотогенична пясъчна ивица, която е подкрепена от гоблен от стари лозя, оградени от черни каменни стени от лава.
Симпатичното крайбрежно селище Anjos разполага със спокоен, естествен басейн, а местният водолей Bar dos Anjos предлага звездна гледка към залеза, на която да се насладите, докато хапвате скара (морски охлюви).