2021-ва беше брутална година за Robinhood. Основаната от българина Владимир Тенев компания преживя трудни моменти. Двойният спад на акциите и биткойн смаза продажбите на онлайн брокерската компания. Тя също така отчете загуба и спад в броя на  потребителите. Акциите паднаха с 40% тази година и Robinhood наскоро обяви голям кръг от съкращения.

Но може да има надежда на хоризонта!

Акциите на Robinhood поскъпнаха с повече от 25% в петък, след като инвестиционен посредник, управляван от 30-годишния криптомилиардер Сам Банкман-Фрайд, разкри в документ на Комисията по ценни книжа и борси, че е купил 7,6% дял в компанията.

Bankman-Fried, който управлява стартиращата FTX, борса за криптовалута, базирана на Бахамските острови, каза в документацията, че е купил акции на Robinhood, защото вярва, че те „представляват атрактивна инвестиция“. Той добави, че неговият дял е предназначен да бъде пасивна инвестиция и че той „в момента няма никакво намерение да предприема каквито и да било действия за промяна или влияние върху контрола на“ Robinhood.

(Разбира се, първоначалната инвестиция на Илон Мъск в Twitter (TWTR) изглеждаше пасивна, преди главният изпълнителен директор на Tesla (TSLA) и SpaceX да промени решението си и след това да реши да купи целия Twitter… сделка, която сега е отложена.)

FTX превзе крипто света с буря, привличайки повече от милион потребители след стартирането си през 2019 г., така че наличието на неговия основател като стратегически инвеститор в Robinhood би могло да помогне да се даде повече доверие на брокерската компания, да не говорим за поддръжник с много пари на разположение .

Частната FTX наскоро събра ново финансиране, което оценява компанията на 32 милиарда долара. Според данни, проследени от Forbes, Банкман-Фрид, който е и основател на фирмата за крипто търговия Alameda Research, струва 21,2 милиарда долара.

FTX нямаше повече коментари относно дела на Bankman-Fried Robinhood. Robinhood издаде изявление в четвъртък в своя проверен канал за комуникации на Robinhood в Twitter, в което се казва, че „удвояваме създаването на компания от няколко поколения, където клиентите могат да изграждат богатство за своите поколения“.
„Разбира се, ние смятаме, че това също е привлекателна инвестиция. Имаме най-добрата клиентска база, представяме страхотни нови продукти и имаме екип, който да доставяме. Нашето пътуване тепърва започва“, добави Робинхуд.

Инвестицията от Bankman-Fried може да помогне на Robinhood да се върне на правилния път. Robinhood, заедно с конкурента на крипто посредничеството Coinbase, имаше затруднения тази година поради волатилността на финансовите пазари.

Акциите на Coinbase, които се понижиха по-рано тази седмица след лош отчет за печалбите и слаби перспективи, се повишиха в тандем с Robinhood в петък. Акциите на Coinbase нараснаха с около 25%. Но акциите му все още падат с 30% тази седмица и с повече от 70% тази година.