Бившият премиер на Северна Македония – Никола Груевски беше осъден за четвърти път от 2018 г. насам като получи още девет години затвор за злоупотреба с власт.

Никола Груевски беше признат за виновен, че е поръчал събарянето на жилищен и бизнес комплекс за няколко милиона евро в Скопие през 2011 г.

Прокурорите определиха инцидента като акт на политическо отмъщение и казаха, че комплексът принадлежи на лидера на малка партия, който току-що е напуснал правителството на Груевски.

Други трима обвиняеми също бяха лишени от свобода по делото в петък, включително бившият министър на транспорта на Северна Македония, бившият кмет на Скопие и общински служител.

Тримата заподозрени бяха признати за виновни за невярно обявяване на строежа за незаконен и улесняване на разрушаването му с взривни вещества.

Те твърдяха, че събарянето е оправдано, тъй като комплексът не е изграден правилно.

Съдът в Северна Македония осъди тримата да заплатят заедно 11 милиона евро обезщетение в допълнение към присъдите лишаване от свобода.

51-годишният бивш премиер живее в изгнание в Унгария повече от три години.

Той избяга от Северна Македония през ноември 2018 г., след като беше осъден на две години затвор за използване на Mercedes за 600 000 евро, закупен с публични пари за лична употреба.

Две години по-късно той също беше осъден задочно за подбуждане към насилие и получи допълнителна присъда от 18 месеца.

През април съд също осъди Груевски на седем години затвор за присвояване на 1,3 милиона евро от партийни дарения.

Всички обвинения са свързани със скандал с подслушване през 2015 г., когато се оказа, че телефонните разговори на повече от 20 000 души – включително политици, съдии, полиция, журналисти и чуждестранни дипломати – са били незаконно записани.

Скандалът предизвика предсрочни избори през 2016 г., на които партията ВМРО-ДПМНЕ на Груевски загуби от лидера на социалдемократите Зоран Заев.

Северна Македония безуспешно поиска от унгарския премиер Виктор Орбан – съюзник на Груевски – да екстрадира бившия националистически лидер.