Кевин, набит американец в началото на 30-те си години, се изкачва над овъглените развалини на бивша сауна и осветява светлината от своя iPhone през праха.

„Няма да продължаваме по-нататък, защото тази жица е умишлено вързана за нещо и след това е заровена точно тук“, предупреждава той. „Много от руснаците се върнаха през някои от тези места и ги преминираха, поставиха нови мини.“

Кевин е част от група елитни ветерани от чуждестранните специални части, предимно американски и британски, които са се включили да помогнат на украинската кауза.

Той казва, че през март групата е прекарала четири дни в здравния спа – те го наричат ​​“къщата от ада“ – често само на 50 метра от руските войски. Според него това беше най-отдалечената позиция, държана от украинците в Ирпин, предградие в покрайнините на Киев, докато руските сили се опитваха да пробият, за да превземат столицата.

Някога заможното предградие сега е синоним на предполагаеми руски военни престъпления – място за поклонение на гости на високопоставени лица, които са пробили път към неговите белязани от снаряди улици. Кевин казва, че той и хората му са били сред първите, станали свидетели на нападения срещу украински цивилни тук.

Въпреки предишната си кариера като американски антитерористичен агент от най-високо ниво, работещ в Ирак и Афганистан, Кевин казва, че именно тук, в Украйна, се е сблъсквал с най-интензивните битки в живота си.

Той казва, че той и новите му другари са приложили много от партизанските тактики, използвани срещу американските военни на места като Ирак и Афганистан. Сега те са бунтовниците.

„Всичко е много по-децентрализирано“, обяснява той. „Тактиката да оперираме в малки групи определено е огромно предимство тук.“

Не използваме пълното име на Кевин поради естеството на работата му в Украйна.
„Да бъдем от тази страна сега и да чуем разговорите им по радиото им – и те знаят, добре, че са някъде там, ние не знаем къде или кой е – определено има предимство в това“, той казва.

„Истински боен опит“

Подобно на много военни ветерани, Кевин казва, че се е почувствал в течение на времето, откакто първоначално е напуснал бойното поле преди няколко години. Той имаше работа на пълен работен ден в САЩ, но напусна, когато украинският президент Владимир Зеленски отправи покана за опитни чуждестранни бойци в началото на войната. Той пристигна в Западна Украйна, беше откаран в Киев и беше на фронтовата линия на битката за столицата в рамките на няколко часа.

Присъединява се към Международния легион на Украйна, създаден от правителството в първите дни на войната. Правителството плаща на него и на колегите му скромна заплата между 2000 и 3000 долара на месец, въпреки че Кевин казва, че са похарчили много повече от това за закупуване на оборудване. Международният легион дори има собствен уебсайт, който инструктира потенциални чуждестранни новобранци за всичко – от това как да се свържат с украинското посолство до какво да опаковат.

През тези първи седмици правителството се бореше да отсее самозванците и военните туристи, които бяха извън дълбочината си. До 6 март те са получили над 20 000 заявления, според външния министър.
Броят на чуждестранните бойци в момента в Украйна е държавна тайна, но говорител на Международния легион каза пред CNN, че „симбиозата“ означава, че „шансовете на Украйна за победа са значително увеличени“.

„Най-добрите от най-добрите се присъединяват към въоръжените сили на Украйна“, каза полковник Антон Миронович пред CNN. „Това са чужденци с реален боен опит, това са чужди граждани, които знаят какво е война, знаят как да боравят с оръжие, знаят как да унищожават врага.

За първи път в живота си Кевин се защитаваше от нашествие на по-добре екипиран враг. Той, а не врагът, беше този, който трябваше да се тревожи за въздушни удари. Нямаше генерален план, нямаше въздушна подкрепа – и нямаше да има евакуация в случай на бедствие.

„Беше като на филм“, казва той. „Беше лудост от самото начало. Започнахме да приемаме непряка стрелба – нахлухме с огън от стрелково оръжие. А аз бях в пикап, просто карах по улицата.“

„Има танкове, а над нас има хеликоптери. И можете да чуете как прелитат руските самолети. А на открито руснаците спускаха войски с хеликоптери. И така си казвате: „Уау, уау!“ Много е.“

Кевин и колегите му бяха обект на артилерийски огън. По време на битки в Афганистан, Ирак или Сирия тези чуждестранни войници призоваваха за въздушни удари и артилерийски бомбардировки. Те никога не са знаели, че е като на приемащата страна.

Кевин казва, че изправени пред реалността на битката, много чуждестранни бойци са решили да напуснат. „Тогава казват: „Може би това не е за мен“. Първият път, когато този рунд влиза в рамките на 20 метра, е първият път, когато казвате: „О, мамка му“, каза той.

Ден след ден Кевин и приятелите му заключиха, че и на тях им е било достатъчно. След това дойде следващият ден, който донесе със себе си нови заповеди и нови мисии и те се оказаха, че остават. В крайна сметка, казва той, те се озоваха в комплекса за сауна и фитнес, където се скриха в продължение на четири дни, дори когато сградата бавно се разпадна под руски обстрел.

„Наричаме я къщата на ужасите, защото там беше буквално кошмар“, казва той. „Това бяха четири наистина мизерни дни на наистина малко сън, наистина тежка артилерия, наистина тежко пехотно присъствие от руснаците. Без значение колко хора отстранихме от тяхна страна, те просто продължаваха да идват.“

Той и другите чужденци от екипа му бяха „шокирани“, казва той. „Но украинските военни бяха… спокойни, хладни, събрани. Както се казва, „Това е нормално, не се тревожете.“
Той е възхитен от усилията на украинските войници.

„Те са майстори на отричането на терена“, казва той. „Те познават всеки сантиметър от района. Те познават малката уличка, която можем да чакаме. Те знаят как да стигнат до там. Те знаят, че това е мястото, където можем да се скрием. Те знаят в коя сграда да отидат. И ще ви кажат преди това стигаме до там, хей, пет къщи отгоре има наистина хубаво мазе. Точно там трябва да отидем.“

„Всичко беше в огън“

Кевин минава през това, което е останало от сградата, която е била опустошена от пожар. Във фитнеса щангите са се изкривили от силната топлина. Каучукът е стопил плочите за тежест.

„Това беше стол“, казва той, сочейки метална рамка. „Бяхме бомбардирани толкова тежко, че поставихме този стол тук, за да можем да скочим през този прозорец, ако трябва да бързаме.“
Когато лист хлабав гофриран покрив се блъска от вятъра навън, той скача.

В един момент по време на противопоставянето, казва той, руските войски са били толкова близо, че, лежащ на пода в тъмната като катран нощ, той можел да чуе хрускане на стъкло под краката на врага.
И все пак той е сигурен, че е взел правилното решение да дойде в Украйна.

„За нас ставаше все по-очевидно, че това е правилното нещо“, казва той. „Всичко беше запалено. Артилерията стреляше без прекъсване. Вече бяхме виждали цивилни, убити просто така от руснаците.“

Той е съгласен, че е имало морална неяснота във войните в Ирак и Афганистан.

„Наистина се свежда до доброто срещу злото“, казва той. „Ще чуете украинците да наричат ​​руснаците „орки“. Това е, защото за тях това е символ на доброто срещу злото, като във Властелинът на пръстените – светлината срещу тъмнината“, каза той.

„Руснаците, те знаят точно какво правят. Имат образование. Имат социални медии, новини“, казва той. „Никога не разбрах защо убиват жени и деца. И това не беше случайно. Беше убийство. Намерихме много хора точно в края на улицата, които бяха вързани, застреляни, хвърлени встрани от пътя , прегазен от танкове. Просто варварски. По каква причина?“

Русия многократно отрича обвиненията за военни престъпления и твърди, че нейните сили не са насочени към цивилни. Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова разследва хиляди случаи на предполагаеми руски военни престъпления в цялата страна, а главният прокурор за военни престъпления на Международния наказателен съд е пътувал до Украйна, за да разследва.

Кевин казва, че се чувства сякаш е остарял на пет години през последните три месеца. Той не знае как да обясни това, което преживява тук, на приятелите си у дома. Той не знае дали иска.

Но той знае, че Украйна „е там, където трябва да бъда“ и планира да остане в страната в обозримо бъдеще.
„Виждали сме тази игра отново и отново в историята. Хората ме питат през цялото време: „О, това не е твоята битка.“ Или: „Какво правиш там?“ Да, но това не беше нашата битка много пъти в историята. И тогава беше. Това не е ваш проблем, докато не е ваш проблем.“

Олга Войтович работи по тази история.

Източник: CNN