Жан-Люк Мартинес е обвинен в заговор, за скриване на произхода на произведенията, изнесени от Египет по време на „Арабската пролет“.

Бившият президент на музея Лувър в Париж е обвинен в заговор, за да скрие произхода на археологически съкровища, които може да са били изнесени от Египет по време на въстанията на арабската пролет, в случай, който шокира света на антиките.

Жан-Люк Мартинес беше обвинен тази седмица, след като беше отведен от полицията за разпит, каза френски съдебен източник пред Agence France-Presse. Мартинес ръководи Парижкия Лувър, най-посещаваният музей в света, от 2013 до 2021.

Мартинес, който се оттегли като президент на Лувъра миналата година, служи като посланик за международно сътрудничество в областта на наследството. Случаят заплашва да смути френското министерство на културата и Министерството на външните работи.

Двама френски специалисти по египетско изкуство също бяха разпитани тази седмица, но освободени без обвинение.

Делото беше открито през юли 2018 г., две години след като Лувърът в Абу Даби купи рядка стела от розов гранит, изобразяваща фараона Тутанкамон и четири други древни произведения за 8 милиона евро (6,8 милиона паунда).

Лодки, закотвени пред Лувъра в Абу Даби. Снимка: Jon Gambrell/AP

Мартинес е обвинен в съучастие в измама и „прикриване на произхода на произведения, придобити чрез фалшива препоръка“, потвърди съдебен източник пред АФП. Доклад в разследващия седмичник Le Canard enchaîné (Оковата патица) казва, че това може да включва затваряне на очите за фалшиви сертификати за произход на произведенията, измама, за която се смята, че включва няколко други експерти по изкуство.

Мартинес е обвинен в съучастие в измама и „прикриване на произхода на произведения, придобити чрез фалшива препоръка“, потвърди съдебен източник пред АФП.

По-рано Мартинес каза пред The ​​Art Newspaper, че отрича каквито и да било нарушения.

Германско-ливански собственик на галерия, който посредничи за продажбата, беше арестуван в Хамбург през март и екстрадиран в Париж за разпит по случая.

Френските следователи подозират, че стотици артефакти са били ограбени по време на протестите в арабската пролет, които погълнаха няколко страни от Близкия изток в началото на 2010 г. След това се смяташе, че те са били продадени на галерии и музеи, които не задават твърде много въпроси относно предишната собственост, нито разглеждат достатъчно отблизо потенциалните несъответствия в сертификатите за произход на произведенията.

Смята се, че няколко страни са били засегнати от грабежа на артефакти, включително Египет, Либия, Йемен и Сирия.

Друго ценно египетско произведение, позлатения ковчег на свещеника Неджеманх, който беше закупен от Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк през 2017 г., беше в центъра на отделно разследване от нюйоркската прокуратура. След това Метрополитенът каза, че е станал жертва на фалшиви изявления и фалшива документация и че ковчегът ще бъде върнат в Египет.