Боб Маки, дизайнерът, който нарисува проекта за рокля с кристално покритие, носена някога от Мерилин Монро, каза, че е била голяма грешка за Ким Кардашиян да носи роклята на тазгодишната Met Gala.

В началото на кариерата си Маки е работил като художник на скици за костюмерката на Paramount Едит Хед и Жан Луис, за която той илюстрира прилепналата рокля, носена от Монро, когато тя изпя „Честит рожден ден, г-н президент“ на Джон Ф. Кенеди в 1962 г.

„Мислех, че е голяма грешка“, каза Маки по време на интервю за Entertainment Weekly, публикувано в понеделник. „(Мерилин) беше богиня. Луда богиня, но богиня. Тя беше просто страхотна.“

„Никой не снима така. И това беше направено за нея. Беше проектирано за нея. Никой друг не трябва да носи тази рокля“, добави той, според Entertainment Weekly.

CNN се обърна към представители на Маки и Кардашиян за коментар.

Marilyn Monroe sings "Happy Birthday" to President John F. Kennedy at Madison Square Garden, for his upcoming 45th birthday.

Мерилин Монро пее „Честит рожден ден“ на президента Джон Ф. Кенеди в Медисън Скуеър Гардън за предстоящия му 45-ти рожден ден. Кредит: Bettmann Archive/Getty Images
Кардашиян носеше блестящата рокля в чест на темата Met Gala за 2022 г., която се основаваше на позлатената епоха на Америка, 30-годишна ера през 19-ти век, когато индустриализацията увеличи разликата в богатството на страната. Тя носеше роклята само за няколко минути на червения килим, преди да се промени в копие за останалата част от събитието.
Тя оформя роклята с руса, зализана коса – вероятно препратка към характерните платинени кичури на Монро – и бяла кичура.
Музеят и франчайзът на събитията Ripley’s Believe It or Not! даде назаем на Кардашиян роклята, след като я купи на търг през 2016 г. за 4,8 милиона долара. Не беше позволено да се правят корекции на оригиналната рокля, според нейното споразумение с Рипли.
„За мен е толкова чест да нося емблематичната рокля, която Мерилин Монро носеше през 1962 г., за да изпее „Честит рожден ден“ на президента Джон Ф. Кенеди“, каза Кардашиян в публикация, публикувана в нейния проверен акаунт в Instagram по това време.
„Благодаря на Ripley’s Believe It or Not! за това, че ми даде възможността да дебютирам това възбуждащо парче от модната история за първи път, откакто го носи покойната Мерилин Монро. Завинаги съм благодарна за този момент“, добави тя.

Bob Mackie and Cher attend the Metropolitan Museum's Costume Institute Gala Exhibition of "Costumes of Royal India" in New York City on December 9, 1985.

Боб Маки и Шер присъстват на гала-изложбата на Института за костюми на Метрополитън Музея на „Костюми на Кралска Индия“ в Ню Йорк на 9 декември 1985 г. Кредит: Рон Галела/Колекция на Рон Галела/Getty Images

Решението на Кардашиян да носи роклята предизвика критики от институциите на индустрията за наследство, включително Международния съвет на музеите (ICOM).

„Исторически облекла не трябва да се носят от никого, обществени или частни личности“, каза в изявление по-рано този месец ICOM, международен ръководен орган за организации на наследството.

„Въпреки че роклята принадлежи към частна колекция, наследството трябва да се разбира като принадлежащо на човечеството, независимо коя институция има попечителство над имота“, добави ICOM

„Като музейни професионалисти, ние силно препоръчваме на всички музеи да избягват да предоставят исторически облекла за носене, тъй като те са артефакти от материалната култура на своето време и трябва да бъдат запазени за бъдещите поколения“, каза ICOM.

След като работи с Хед и Луис, Маки става международно признат дизайнер на костюми, чиято клиентела включва звезди като Шер, Уитни Хюстън и Доли Партън.

Той беше номиниран за три награди Оскар и спечели девет награди Еми и беше удостоен с ретроспектива в музея на FIT през 1999 г. за приноса си към модата и дизайна на костюми, според неговия уебсайт.

Източник: CNN