Бългapcĸaтa ĸoмпaния зa производство и опериране с тoвapни дpoнoвe Dronamics пoлyчи лицeнз зa oпepaтop нa „лeĸa бeзпилoтнa лeтaтeлнa cиcтeмa (LUС) oт Диpeĸциятa зa гpaждaнcĸa aвиaция нa Maлтa, cъoбщиxa oт ĸoмпaниятa. Toзи cepтифиĸaт e пpизнaт във вcичĸи дъpжaви-члeнĸи нa EC и пpeдocтaвя нa oпepaтopитe нa дpoнoвe знaчитeлни бизнec възмoжнocти нa eдинния пaзap, вĸлючитeлнo и oпepaции извън визyaлнaтa линия нa видимocт (ВVLОЅ). На практика – той ѝ позволява да извършва самостоятелни полети в страните от Европейския Съюз.

Съобщението идва в ключов момент, когато компанията се подготвя за първите търговски полети на своя флагмански дрон – Black Swan по-късно тази година. Превозвайки 350 кг на разстояние до 2 500 км, Black Swan има за цел да трансформира веригите за доставки. Организацията смята, че ще направи изпълнението по-ефективно, което води до намаляване на разходите, времето и въглеродните емисии, предават от The Recursive.

Това е огромно постижение и свидетелство за това, че европейската регулаторна рамка е много благоприятна за развитието на безпилотните летателни апарати. Тя ни дава възможност да работим в рамките на ЕС. Ще започнем тези търговски операции по-късно тази година.

Свилен Рангелов, главен изпълнителен директор и един от съоснователите на Dronamics.

Предприемачът основава Dronamics през 2014 г. с брат си Константин Рангелов, който е авиационен инженер

Dronamics получи лиценза от Дирекцията за гражданска авиация на транспорта на Малта (TM – CAD). TM-CAD също така е инициатор на усилията за иновации в авиацията в Европа.

Извършване на търговски полети от Малта и Италия

Още от първия контакт с Dronamics, оперативната концепция, опитният и ентусиазиран екип, и най-вече мисията на компанията, ни накараха да повярваме, че Dronamics ще бъде пионер на нова, безопасна и вълнуваща ера на товарните операции с дронове на дълги разстояния.

Чарлз Пейс, генерален директор на TM – CAD.

Dronamics има бързо разрастващ се екип, който включва най-добрите експерти в областта на авиацията и логистиката от цял свят

Плановете са да се извършат първите търговските полети от Малта и Италия по-късно през тази година. С Малта като своя европейска оперативна база, Dronamics е в добра позиция да изпълнява маршрути над Средиземно море.

С подкрепата на такъв забележителен и технологично напреднал регулатор, заедно с Малта като наша европейска оперативна база, ние сме в добра позиция да напреднем в операциите си. Да започнем да обслужваме ключови маршрути през Средиземноморието по-късно тази година и да продължим бъдещото си разширяване. Целта е да можем да постигнем мисията си да осигурим възможност за доставка в същия ден – за всеки и навсякъде.

Серджо Оливейра Силва, гавен оперативен директор на Dronamics.

Какво ще се случи след първите безпилотни търговски полети през 2022 г.?

Dronamics планира да набере и по-голяма сума от средства чрез стратегически инвеститор. Миналата година компанията успя да набере 3 млн. евро в първично публично предлагане. То беше проведено на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM на Българската фондова борса (БФБ). Същевременно сключи и сътрудничество с румънската платформа за групово инвестиране SeedBlink.