Украинските служби за сигурност пуснаха видео кадри, показващи момента през юли, когато използваха експериментален морски дрон, за да атакуват руския мост към анексирания Крим , предоставяйки нови подробности за атаката и предупреждавайки, че ще последват още подобни атаки.

Това е първият път, когато СБУ открито поема отговорност за операцията.

Атаката на 17 юли причини щети на пътните платна на моста и, според руски официални лица, уби двама цивилни. Това беше втората атака срещу жизненоважния преход и показа колко трудно е да се защити единствената независима руска връзка с полуострова.

Мостът беше открит с много фанфари от руския президент Владимир Путин през 2018 г. и е символ на желанието му да превземе Украйна и да я свърже завинаги с Русия. Това е и жизненоважна връзка за доставки за военната операция на Русия в Крим.

Изглед към Кримския мост, известен също като Керченския мост, единствената пряка връзка между Русия и Кримския полуостров.

Ръководителят на SBU Васил Малюк каза пред CNN, че използваният дрон, наречен „Морско бебе“, е резултат от месеци на разработка, започнала точно след инвазията. „Дроновете за надводна повърхност са уникално изобретение на Службата за сигурност на Украйна“, каза той. „Никоя от частните компании не е замесена. С помощта на тези дронове наскоро извършихме успешно поразяване на Кримския мост, големия десантно-десантен кораб „Оленгорский горняк“ и танкера SIG.“

Малюк имаше предвид петролния танкер SIG, ударен в Черно море, който според украински служители е превозвал гориво за руската армия. Ударът по руския щурмови кораб демонстрира по-голям обсег на действие за украинската армия, поразявайки кораб с възможни 100 души персонал на борда в руското военноморско пристанище Новоросиск на източното крайбрежие на Черно море.

SBU предостави на CNN видео от атаката през юли, което показва екрана на пилота в миговете преди Sea Baby да достави до 850 килограма експлозиви на един от бетонните опорни стълбове на моста. Източници от службата предоставиха и две видеозаписи от камери за видеонаблюдение на CNN, които показват момента на удара на един дрон в пътната част на моста, а след това друг взрив на дрон, удрящ железопътната част около пет минути по-късно от противоположната посока.

Дроновете "Морско бебе" са резултат от месеци на разработка, започнала непосредствено след инвазията, според шефа на СБУ.

Украйна беше сдържана относно атаките, потвърждавайки участието им чрез анонимни изявления и неясни препратки към „неидентифицирани плаващи обекти“, а прякото твърдение за отговорност на Малюк бележи обикновено директен опит да предупреди Москва за заплахата, която представляват тези нови дронове.

„Работим по редица нови интересни операции, включително във водите на Черно море. Обещавам ви, ще бъде вълнуващо, особено за нашите врагове“, каза Малюк.

Малюк също пое отговорност за първото украинско нападение срещу моста на 8 октомври, но отказа да предостави подробности. Обстоятелствата на нападението, което изглежда, че видеонаблюдението показва, че е причинено от взрив, излъчван от движещ се камион по моста, остават неясни.

Той каза, че атаката с дрон през юли е резултат от месеци подготовка. Той каза, че атаката в Керч е съвместна операция с украинския флот, която той ръководи заедно с военноморския адмирал Алексий Нейжпапа.

Повреда на Кримския мост след нападението на 17 юли.

„На последния етап от подготовката не можехме дори да мислим за сън или храна“, каза той пред CNN. „Бяхме напълно концентрирани върху операцията. Последните дни бяха доста нервни. Когато стана експлозията, бяхме толкова щастливи и започнахме да се поздравяваме. Това беше много емоционален момент за всички нас и нашата победа, която определено ще дойде скоро.”

Малюк каза, че западните партньори на Украйна са проявили интерес към техните операции и желание да се поучат от техния опит. Но той каза: „Те не участват в нашите операции, нито ни предоставят оборудване или нещо друго. Тези дронове се произвеждат в подземна производствена база на територията на Украйна. Целите, които споменах, са законни цели според украинските и международните закони.

Атаката срещу кораба „Горняк“ и SIG показа разширената заплаха за военноморските операции на Русия в източната част на Черно море, район, който Москва преди това е смятала за недостъпен за украинската армия.