Унгарският премиер Виктор Орбан въведе ново извънредно положение в страната заради продължаващата война в съседна Украйна.

Унгария вече беше в извънредно положение, но то беше свързано с Covid пандемията, и трябваше да изтече следващия вторник.

„Светът е на ръба на икономическа криза. Унгария трябва да остане встрани от тази война и да защити финансовата сигурност на семействата си“, написа Орбан във Фейсбук.

Виктор Орбан заяви, че конфликтът в Украйна застрашава енергийната и финансовата сигурност на страната. „Виждаме, че войната и санкциите на Брюксел доведоха до огромни икономически сътресения и повишаване на цените. Светът е на ръба на икономическа криза. Правителството, упражнявайки правото си съгласно конституцията, обяви извънредно положение от полунощ“, каза той.

Малко преди съобщението парламентът промени конституцията на страната, за да може да бъде приета подобна мярка. Очаква се новите правила да бъдат обявени в сряда, уточнява Франс прес.

Унгарският съюз за граждански свободи осъди този ход, заявявайки, че дава на Орбан по-голяма свобода на действие и му позволява да ограничава основни права на унгарските граждани.

По-рано във вторник Орбан, който последователно се противопоставя на ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол, написа обръщение до председателя на ЕС Шарл Мишел, в което потвърди позицията на страната си.