Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че нападението на Русия върху източния фронт на Украйна е „най-мащабното“ наблюдавано в Европа след Втората световна война.

Той определи руските атаки в Донбас като „безмилостни“ и призова западните съюзници във вторник да ускорят доставките на жизненоважно оръжие.

Москва се опитва да завземе двете източни провинции на региона, Донецк и Луганск, и да залови украинските сили в джоб на главния източен фронт. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че Москва възнамерява да окупира цялата област Луганск.

Битките, които се водят в момента в Източна Украйна, могат да определят съдбата на цялата страна, каза във вторник говорителят на украинското министерство на отбраната Александър Мотузяник.

Коментарите на министерството дойдоха, когато руските сили извършиха тотален щурм в най-източната част на контролирания от Украйна Донбас.

Те се опитват да обградят украинските войски в градове-близнаци, разположени на река Сиверски Донец, Северодонецк на източния бряг и Лисичанск на западния бряг. Мотузяник каза, че руските сили не са се отказали от опитите да преминат през него.

„Сега наблюдаваме най-активната фаза на пълномащабната агресия, която Русия разгърна срещу нашата страна“, каза той на брифинг по телевизията.

„Ситуацията на (източния) фронт е изключително трудна, защото съдбата на тази страна може би се решава (там) точно сега.

„Врагът е съсредоточил усилията си върху извършването на офанзива, за да обгради Лисичанск и Северодонецк“, каза Сергей Гайдай, губернатор на провинция Луганск, където двата града са сред последните територии, които все още държат Украйна.

„Интензивността на огъня в Северодонецк се е увеличила многократно, те просто унищожават града“, каза той по телевизията, добавяйки, че там живеят около 15 000 души.

AP Photo/Франсиско Секо
Местни жители стоят до училище, разрушено при руска бомбардировка в Бахмут, Източна Украйна, вторник, 24 май 2022 г. AP Photo/Francisco Seco

Международният кореспондент на Euronews Анелиз Борхес, съобщаваща от Днепър, каза, че боевете на изток са се засилили, след като руските сили поеха контрола над пристанището Мариупол.

„Откакто това се случи, изглежда, че има подновени усилия за пробиване на украинските линии на отбрана в целия Донбас, особено в градове като Северодонецк, където се твърди, че украинските войски все още се задържат“, каза тя, добавяйки, че руснаците все пак са успели пое контрола над няколко градове и села.

Euronews чу ужасяващи разкази за жители, все още заседнали в Мариупол, където има малко храна, вода, лекарства или средства за бягство.

Тези, които са успели да намерят изход, са се озовали в руските „филтрационни лагери… основно места за разпити, които ужасяват повечето от жителите“, казва кореспондентът Анелиз Борхес.

Тя разговаря с една жена, Елена, която напусна града преди две седмици и беше разпитана със семейството си през нощта от руските военни.

„Бяха груби и оказваха натиск както върху мен, така и върху детето. Бяхме разделени от мъжете на различни опашки. Руснаците задаваха въпроси за работата, искаха да знаят какви дейности извършваме аз и съпругът ми. За хора, чиято информация не Не събирайте, имаше и трудности“, каза Елена.

„Те попитаха как се чувстваме по отношение на събитията, които се случват в момента, те попитаха как се чувстваме към сегашните власти и какво чувстваме за ситуацията, която започна през 2014 г. в Донецк.

Коментарите на висши руски служители във вторник предполагат планове за предстоящ конфликт. Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че Русия умишлено напредва бавно, за да избегне цивилни жертви.

Николай Патрушев, ръководител на съвета за сигурност на Путин, каза, че Москва не „преследва крайни срокове“ и ще се бори толкова дълго, колкото е необходимо, за да изкорени „нацизма“ в Украйна – неоснователно твърдение, което има отзвук на собствените претенции на нацистка Германия, че действа при самозащита когато предизвика Втората световна война, като нападна съседите си.

Три месеца след войната си срещу Украйна, Владимир Путин все още има само ограничени печалби за най-големите военни загуби на страната си от десетилетия.

Междувременно голяма част от Украйна е претърпяла опустошения. Около 6,5 милиона души са избягали в чужбина, безброй хиляди са убити, а градовете са превърнати в руини.

Във видеообръщението си в понеделник вечерта украинският президент Владимир Зеленски каза, че Русия води „тотална война“ срещу страната му и това включва нанасяне на възможно най-много жертви и възможно най-много разрушения на инфраструктурата.

Гледайте репортажите на Анелиз Борхес от Украйна във видеоплейъра по-горе.

Източник: Euronews