Обединеното кралство твърди, че неуспешното руско преминаване на реката показва натиск върху войските. В Киев започва първият процес за военни престъпления.

 • Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че неуспешното преминаване на река Северски Донец от руските сили в Донбас показва натиска, който са били подложени на руските командири.
 • Украинските военни сили разпространиха в четвъртък кадри, които според тях показват унищожени руски военни превозни средства и понтонен мост в Източна Украйна. Според украинските сили снимките са направени по поречието на река Сиверски Донец.
 • Първият процес за военни престъпления, откакто Владимир Путин нареди инвазията в Украйна, започна в Киев в преломен момент. Твърди се, че Вадим Шисимарин, 21-годишен руски командир на танковата дивизия Кантемировская, уби цивилно лице на 28 февруари в село Чупаховка, докато се сражава в района на Суми в североизточна Украйна.
 • Руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са нанесли удар по петролната рафинерия в Кременчуг в централна Украйна, унищожавайки производствения й капацитет и резервоарите за гориво.
 • Украйна твърди, че е повредила логистичен кораб на руския флот близо до остров Снейк, малък, но стратегически пост в Черно море.
 • Губернаторът на Харков Олег Синегубов каза, че „нощта е била сравнително спокойна“ в региона. Той обаче добави, че в Дергачи „руснаците са повредили хуманитарния щаб, деловодството, част от клиниката и сградата на линейката”, а в Шебелинка „руски снаряд е поразил сградата на хангара. Горят покривът на хангара и 10 камиона. За съжаление трима души загинаха, а петима бяха ранени.
 • Украинската контраофанзива около североизточния град Харков „започва да изглежда много подобна на контраофанзивата, която в крайна сметка прогони руските войски от Киев и изцяло от Западна Украйна“, заяви Институтът за изследване на войната в последната си оценка. на конфликта.
 • Шведското членство в НАТО би имало стабилизиращ ефект и би било от полза за страните около Балтийско море, каза шведският външен министър Ан Линде в петък, ден след като съседна Финландия обяви, че е за кандидатстване за присъединяване към 30-членния съюз.
 • Висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че Европейският съюз ще предостави още 500 милиона евро (425 милиона британски лири) военна подкрепа на Украйна и че е убеден, че в следващите дни може да се постигне споразумение за споразумение за ембарго на Русия масло.
 • Британският външен министър Лиз Тръс каза, че е жизненоважно да се продължи натиска върху Русия, като се доставят повече оръжия на Украйна и се налагат допълнителни санкции. „В този момент е много важно да продължим натиска върху Владимир Путин, като доставяме повече оръжия на Украйна и увеличаваме санкциите.
 • Републиканският сенатор Ранд Пол блокира приемането на законопроект за помощ от 40 милиарда долара за Украйна в Сената на САЩ. Пол поиска промени, включително главен инспектор, който да наблюдава как се изразходват.