Контролираната от Русия администрация в Херсон планира да поиска анексия; Украйна твърди, че е превзела Питомник, северно от Харков.

 • Контролираната от Русия администрация в украинския град Херсон заяви, че планира да поиска анексиране от Москва, ход, който ще потвърди постоянната окупация от Кремъл на украинска територия, завзета от февруари. Киев заяви, че Москва планира да проведе фалшив референдум за независимост или анексия. Кремъл отговори, че жителите, живеещи в региона, трябва да решат дали искат да се присъединят към Русия, но всяко решение трябва да има правно основание.
 • Руските и украинските сили изглежда се установяват в изтощителна и смъртоносна патова ситуация в източната част на Украйна. Въпреки твърденията на президента на Украйна Владимир Зеленски, че украинските контраофанзиви около Харков и другаде отблъскват нахлуващите руски сили назад, украинските успехи изглежда са ограничени засега до далечните североизточни и югозападни флангове на 300-милната фронтова линия.
 • Украйна твърди, че е завзела Питомник, село северно от Харков, на около половината път до руската граница. „Окупационните сили се придвижиха към отбрана, за да забавят темпа на настъплението на нашите войски“, се казва в последния си доклад от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. „Селището Питомник… беше освободено.“
 • Борис Джонсън обеща да подкрепи Швеция и Финландия срещу потенциалните руски заплахи по всякакъв начин. Премиерът на Обединеното кралство пътува до двете страни, за да подпише споразумения за взаимна сигурност, като правителствата им обмислят членство в НАТО след инвазията в Украйна. Президентът на Финландия Саули Ниинистьо каза, че присъединяването ще бъде за „максимизиране на сигурността“ и няма да бъде по никакъв начин обидно.
 • Украйна заяви, че ще преустанови притока на газ през транзитен пункт, който според нея доставя почти една трета от горивото, доставяно от Русия до Европа през Украйна. GTSOU, която управлява газовата система на Украйна, заяви, че ще спре превозите по маршрута Сохранивка от сряда, обявявайки „форсмажорни обстоятелства“, клауза, която се използва, когато бизнесът е засегнат от нещо извън неговия контрол. Газовите потоци от руския Газпром към Европа през Украйна спаднаха с една четвърт в сряда.
 • Зеленски предупреди, че търпението на Киев се изчерпва да води преговори с Русия, предвид нарастващите доказателства за зверства, извършени от руските сили в страната му. Той каза, че възможността за договаряне „изчезва“ с „всяка нова Буча, всеки нов Мариупол“.
  Войната ще приключи, когато Украйна си върне всичко, което Русия взе от нея, твърди Зеленски. „Войната ще приключи за украинския народ само когато си върнем това, което е наше“, каза той в онлайн обръщение към студенти от водещи университети във Франция, представители на академичните среди и медиите.
 • Трима руски военнопленници, обвинени в нападения или убийства на цивилни, и войник, за когото се твърди, че е убил мъж, преди да изнасили съпругата му, ще бъдат на подсъдимата скамейка в първите процеси за военни престъпления в конфликта в Украйна, разкри украинският генерален прокурор. Повече от 10 700 престъпления са регистрирани от началото на войната от канцеларията на главния прокурор на Украйна, ръководена от Ирина Венедиктова, а шепа дела вече са заведени или са готови за внасяне.
 • Украйна предложи на Русия тежко ранените защитници в стоманодобивния завод Азовстал в южното пристанище Мариупол да бъдат заменени с руски военнопленници, каза в сряда вицепремиерът Ирина Верещук. „Все още няма споразумение. Преговорите продължават“, каза тя в публикация в Telegram.
 • Русия поиска официално извинение от Полша и заплаши с възможни бъдещи репресии, след като посланикът й беше полят с червена боя на съветското военно гробище във Варшава в понеделник. Изявлението на руското външно министерство дойде, след като то извика полския посланик Кшищоф Краевски, за да приеме своя протест.
 • Бивш посланик на Китай в Украйна Гао Юшен остро критикува инвазията на Русия. В реч, докладвана от китайската преса, преди бързо да бъде свалена, Гао каза, че честите „нарушения“ на Путин на територията на бившите съветски държави са „най-голямата заплаха за мира, сигурността и стабилността в Евразия“.
 • Съпругите на двама от последните останали украински бойци, скрили се в стоманодобивната фабрика на Мариупол, помолиха папа Франциск да помогне за транспортирането на войници в трета страна. Единият му каза: „Ти си последната ни надежда, надявам се, че можеш да им спасиш живота. Моля, не ги оставяйте да умрат.“