Всички последни събития от войната в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова в петък Канада да остане със страната му до победата, докато отиде в канадския парламент, за да се опита да засили подкрепата на западните съюзници за войната на Украйна срещу руската инвазия.

Зеленски отлетя за столицата на Канада късно в четвъртък след срещи с президента Джо Байдън и депутати във Вашингтон. Той говори на годишната среща на ООН в сряда.

„Москва трябва да загуби веднъж завинаги. И тя ще загуби“, каза Зеленски по време на обръщението си в парламента.

Зеленски каза, че Канада винаги е била на „светлата страна на историята“ в битките с предишни войни и е помогнала за спасяването на хиляди животи в тази война с помощ. Той също така благодари на канадците за финансовата подкрепа и за това, че карат украинците, бягащи от войната, да се чувстват като у дома си в Канада.

Патрик Дойл/AP
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо. Патрик Дойл/AP

Зеленски свърза страданието на украинците сега с геноцида от 30-те години на миналия век, причинен от Сталин, когато съветският лидер беше обвинен в създаването на предизвикан от човека глад в Украйна, за който се смята, че е убил повече от 3 милиона души. Той отбеляза, че в Едмънтън, Канада, е издигнат първият паметник в света през 1993 г. в памет на геноцида от глад в Украйна.

Това е първото посещение на Зеленски в Канада, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Преди това той направи реч пред канадския парламент виртуално след началото на войната.

Трюдо нарече посещението възможност да покаже на Зеленски „колко силно и недвусмислено стоим зад Украйна“ и обяви допълнителни 650 милиона канадски долара за три години за 50 бронирани превозни средства, които ще бъдат произведени в Канада.

„Променяме подхода си към предоставяне на многогодишна помощ, за да гарантираме, че Украйна има предвидимата подкрепа, от която се нуждае за дългосрочна подкрепа“, каза Трюдо на пресконференция.

Висши командири на руския флот са убити при атака срещу Севастопол – Киев

Украинската армия твърди, че е убила или ранила „старши командири“ на руския флот по време на удара си в петък срещу щаба на Черноморския флот в Севастопол, в анексирания Крим.

„Подробностите за атаката ще бъдат разкрити възможно най-скоро и резултатът е десетки смъртни случаи и ранени сред окупаторите, включително висши командири на флота“, казаха киевските военни в събота.

Те добавиха, че нападението е станало „по време на среща на руските военноморски ръководители“.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов каза, че атаката е убила „най-малко девет души“, включително генерали, в коментари, направени за Гласът на Америка.

Буданов отказа да каже дали при нападението са използвани ракети западно производство или не.

Русия призна, че един от нейните военнослужещи остава в неизвестност след атаката.

Рано в събота назначеният от Москва губернатор на Севастопол предупреди за възможността от нова украинска ракетна атака.

„Внимавайте, ракетна опасност! Ракетна опасност!“ предупреди Михаил Развитиев в Telegram. „Затворете плътно прозорците си и не се доближавайте до тях“, добави той, като помоли хората в колите и обществения транспорт да се подслонят.

Малко след това той обяви, че „опасността е отминала“.

Украинският регион Крим беше анексиран от Москва през 2014 г. Град Севастопол, който е домът на целевия военноморски щаб, е в сърцето на руската военна система и действа като база за снабдяване на окупационните войски и за извършване на ракетни удари.