В сътрудничество с пациенти, компании и лица, които се грижат за тях, европейски проект разработи програма за подпомагане на хората с дълготрайни заболявания да се върнат или да останат на работните си места, ако искат.

Една от тях е Сандрин Моризет, пациент и управител на банков клон:

„Това е заболяване, при което можете да изпаднете в депресия много бързо“, казва тя. „Но когато знаем, че сме добре заобиколени и че имаме работодатели, които ни разбират и подкрепят, това ни дава допълнително желание да се възстановим и да продължим напред.“

Сандрин се лекува от рак на гърдата в болницата Оскар Ламбре  в Лил, Франция. За нея връщането на работа е от съществено значение за нейното възстановяване.

Тя участва със своя онколог Лорънс Ванлеменс в „Знам как“, европейски пилотен проект, който има за цел да увеличи с 15% броя на пациентите с дългосрочни заболявания, които се връщат на работа.

Придружаване на пациенти от много рано

Хартиена и дигитална книжка е един от плодовете на проекта. Съдържа 13 карти за това кой какво прави, полезни връзки, ключови моменти, както и обратна връзка от пациентите.

Интелигентни региони – аз знам как

„Има карти, които говорят за обявата като… Трябва ли да кажа на работодателя си?“ обяснява Ванлеменс. „Хората могат да щракнат директно върху полезните връзки. Така например те могат да отидат на сайта на френската социална сигурност „Амели“, за да видят какво представлява посещението преди възстановяване. Целта е хората да бъдат придружени много рано и да намерят какво е подходящ за пациентите.“

Общият бюджет е 4 милиона евро, от които 2,4 милиона евро са осигурени от Европейската кохезионна политика, а останалите от участващите партньори.

Франция, Белгия, Холандия и Обединеното кралство участват в пилотния проект заедно с болногледачи, градове, компании и стотици пациенти доброволци.

Интелигентни региони – аз знам как

Отделите по човешки ресурси играят ключова роля

Сандрин се върна на работа. Благодарение на приноса на различните участници, проектът изготвя пътна карта за компаниите. Документът предоставя информация и съвети как да се съчетаят нуждите на служителя с гледната точка на работодателя. HR играе ключова роля.

„Не трябва да се колебаете да обсъдите всичко, включително и със служителя“, казва Арно Шварсхаупт, главен директор „Човешки ресурси“ в CIC Nord Ouest. „Защото в крайна сметка има по-малко табута, отколкото имаме при управлението на тази тема. Служителят може също да бъде източникът на предложения за неговото или нейното връщане на работа и ние не трябва да отказваме нищо и трябва да направим всичко възможно, за да опитайте се да го накарате да се върне, ако служителят иска – още веднъж, ако служителят не участва в неговото или нейното връщане, това е безполезно.“

Триъгълната рамка от лекари, пациенти и компании се допълва с обучение. Споделят се добри практики между партньорите.

„Все още много трябва да се направи и по отношение на законодателството, културата, промяната на менталните представи за връщането на работа и какво място заема работата в живота на хората“, казва Изабел Уимейс, ръководител на проекта в I Know How.

„Знам как“ се основава на това: заедно отиваме по-далеч.