• НАТО не очаква значителни ползи в развитието на войната за двете страни на бойното поле в Украйна през следващите седмици. „Мисля, че ще останем в застой за известно време“, каза военен служител на НАТО, запознат с разузнаването.

    Ето най-новото за войната в Украйна:

    Турция може да забави или спре кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО: Турският външен министър каза, че е „неприемливо“ страните, които искат да станат членове на НАТО, да налагат ограничения за износ на средства за отбрана и да подкрепят организации, които заплашват Турция. Анкара заяви, че няма да подкрепи предложенията на Финландия и Швеция да станат членове на НАТО, ако те санкционират Турция. Лидерите на скандинавските държави ще се срещнат с американския президент Джо Байдън в четвъртък. Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан нарече кандидатурата им за НАТО „преломен момент в европейската сигурност“.

Новините от Украйна: Военен служител на НАТО, запознат с разузнаването, каза, че военният алианс вижда, че инерцията във войната се променя значително в полза на Украйна. Дебатът в кръговете на НАТО, каза служителят, сега е за това дали е възможно Киев да си върне Крим и териториите на Донбас. Междувременно украинските въоръжени сили казват, че са превзели друго селище в района на Харков, тъй като войските продължават контраатаките си в района.

  • САЩ потвърждават назначението на посланика си в Украйна: Сенатът на САЩ потвърди мандата на служителката на външното министерство Бриджит Бринк за посланик на САЩ в Украйна. Посолството е без утвърден посланик, откакто Мари Йованович беше отзована през май 2019 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп.
  • Спешна продоволствена помощ: Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че САЩ ще дадат допълнителни 215 милиона долара за нова спешна продоволствена помощ за Украйна и призова другите страни бързо да помогнат на нарастващата глобална продоволствена криза поради нахлуването на Русия. Блинкен също каза, че е „невярно“, че санкциите, наложени на Русия от САЩ и техните съюзници, са задълбочили продоволствената криза.
  • Процес за военни престъпления: 21-годишен заловен руски войник се призна „напълно“ за виновен за военни престъпления на процес в Киев. Вадим Шишимарин е обвинен в убийството на 62-годишен мъж в Сумска област. Това е първият процес за военни престъпления откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.
  • Евакуации в Мариупол: Министерството на отбраната на Русия съобщи в сряда, че общо 959 украински войници, включително 80 ранени, са сложили оръжие и са се предали в стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол от 16 май. Украинският президент каза във вторник преговорния процес за евакуация. последните войници от комплекса продължават с Русия.