Руският енергиен гигант „Газпром“ спира доставките на синьото гориво и за България. Това съобщиха от Министерство на енергетиката.

„Днес, 26 април, в „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 г. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи“, се казва в официалното съобщение, разпространено от пресцентъра на ведомството.

От Министерството на енерегетиката допълват, че след извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация.

Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Няма основание за притеснение и няма риск за енергийната сигурност на страната. С тези думи началникът на кабинета на премиера Кирил Петков – Лена Бориславова коментира пред БНР и bTV информацията за спиране на доставките на газ.

По думите ѝ от месеци българското правителство е било готово за подобен сценарий.

„Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника“, увери Бориславова.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията.

Утре сутрин министърът на енергетиката Александър Николов ще направи изявление във връзка със създалата се ситуация.

В началото на месеца обаче зам.-министърът на енергетиката съобщи, че газовото хранилище в Чирен е запълнено на 20%. Като алтернатива на руския газ България разчита на договореностите си с Азербайджан, които покриват само част от потреблението ни. Дългоотлаганият интерконектор с Гърция се очаква да бъде завършен едва през лятото.

По-рано тази вечер полските медии съобщиха, че Москва им спира доставките на синьо гориво. В полското министерство на климата се е събрал кризисен щаб.

На 23 март руският президент Владимир Путин обяви, че страните от Европейския съюз и други държави, които въведоха ограничителни мерки срещу Москва, ще трябва да плащат за руския природен газ в рубли. След като подписа и указ Путин уточни, че ако неприятелските страни откажат плащания в рубли от 1 април, то Русия ще смята това за неизпълнение на задълженията по газовите договори.