Загубата на евтин газ от Русия изигра роля, но решенията в годините на бума сега се поставят под въпрос.

През по-голямата част от този век Германия трупаше един икономически успех след друг, доминирайки световните пазари за продукти от висок клас като луксозни автомобили и промишлени машини, продавайки толкова много на останалия свят, че половината икономика се движи от износ.

Работните места бяха в изобилие и финансовата хазна на правителството нарастваше, тъй като други европейски страни тънеха в дългове и бяха написани книги за това какво другите страни могат да научат от Германия.

Вече не. 

Сега Германия е най-зле представящата се голяма развита икономика в света, като Международният валутен фонд и Европейският съюз очакват тя да се свие тази година.

Той следва инвазията на Русия в Украйна и загубата на евтиния природен газ на Москва – безпрецедентен шок за енергоемките индустрии на Германия, отдавна производствената сила на Европа.

Внезапното слабо представяне на най-голямата икономика в Европа предизвика вълна от критики, недоволство и дебат относно пътя напред.

Германия рискува „деиндустриализация“, тъй като високите разходи за енергия и бездействието на правителството по други хронични проблеми заплашват да изпратят нови фабрики и високоплатени работни места другаде, каза Кристиан Кулман, главен изпълнителен директор на голямата германска химическа компания Evonik Industries AG.

AP Photo/Мартин Майснер
Главният изпълнителен директор Кристиан Кулман на немската компания за специализирани химикали Evonik Industries гледа към центъра на град Есен AP Photo/Martin Meissner

От офиса си на 21-ия етаж в западногерманския град Есен, Кулман посочва символите на по-ранен успех в историческия индустриален регион на Рурската долина: димни комини от металургични заводи, гигантски купища отпадъци от вече затворени въглищни мини, огромна петролна компания на BP рафинерия и обширното съоръжение за химическо производство на Evonik.

В наши дни бившият миньорски район е символ на енергийния преход, осеян с вятърни турбини и зелени площи.

Загубата на евтин руски природен газ, необходим за захранване на фабрики, „болезнено навреди на бизнес модела на германската икономика“, каза Кулман. 

След като Русия спря по-голямата част от доставките на газ за Европейския съюз, германското правителство поиска от Evonik да продължи работата на въглищната си централа от 60-те години на миналия век още няколко месеца.

Компанията се пренасочва от завода към два генератора, работещи с газ, които по-късно могат да работят с водород на фона на планове да станат въглеродно неутрални до 2030 г.

Едно обсъждано решение: финансиран от правителството таван на цените на промишлената електроенергия, за да премине икономиката през прехода към възобновяема енергия.

Предложението на вицеканцлера Робърт Хабек от Зелените срещна съпротива от страна на канцлера Олаф Шолц, социалдемократ и про-бизнес коалиционен партньор Свободните демократи. Еколозите казват, че това ще удължи зависимостта от изкопаеми горива.

Кулман е за това: „Бяха погрешни политически решения, които доведоха до развитие и повлияха на тези високи енергийни разходи. И не може сега германската промишленост, германските работници да останат със сметката.“

Цената на газа е приблизително двойно по-висока от тази през 2021 г., което ощетява компаниите, които се нуждаят от него, за да поддържат стъклото или метала нагорещени и разтопени 24 часа на ден, за да произвеждат стъклени, хартиени и метални покрития, използвани в сгради и автомобили.

Вторият удар дойде, когато ключовият търговски партньор Китай изпитва забавяне след няколко десетилетия на силен икономически растеж.

Тези външни сътресения разкриха пукнатини в основата на Германия, пренебрегвани през годините на успех, включително забавяне на използването на цифрови технологии в правителството и бизнеса и дълъг процес за одобрение на така необходимите проекти за възобновяема енергия.

Други изгряващи осъзнавания: Парите, които правителството имаше под ръка, дойдоха отчасти поради забавяне на инвестициите в пътища, железопътна мрежа и високоскоростен интернет в селските райони. Решението от 2011 г. за затваряне на оставащите атомни електроцентрали в Германия беше поставено под съмнение на фона на притесненията относно цените на електроенергията и недостига. Компаниите са изправени пред остър недостиг на квалифицирана работна ръка, като откритите работни места достигат рекорд от малко под два милиона.

А разчитането на Русия за надеждни доставки на газ през тръбопроводите „Северен поток“ под Балтийско море – откакто бяха спрени и повредени по време на войната – беше признато от правителството за грешка.

Сега проектите за чиста енергия се забавят от огромната бюрокрация и съпротивата „не в задния двор“. Ограниченията на разстоянието от домовете поддържат годишното строителство на вятърни турбини в едноцифрено число в региона на Южна Бавария.

Електрическа линия на стойност 10 милиарда евро, която пренася вятърна енергия от север към индустрията на юг, се сблъска със забавяния поради политическа съпротива до грозни надземни кули. Погребването на линията означава завършване през 2028 г. вместо през 2022 г.

Междувременно енергоемките компании се стремят да се справят с ценовия шок.

Drewsen Spezialpapiere, която произвежда хартия за паспорти и печати, както и хартиени сламки, купи три вятърни турбини близо до мелницата си в Северна Германия, за да покрие около една четвърт от външното си търсене на електроенергия, докато се отдалечава от природния газ.

Компанията за специално стъкло Schott AG експериментира със замяната на газ без емисии на водород в завода, където произвежда стъкло в резервоари, горещи до 1700 градуса по Целзий.

Работи – но само в малък мащаб, с водород, доставян от камион. Масови количества водород, произведени с възобновяема електроенергия и доставяни по тръбопроводи, ще са необходими и все още не съществуват.

Шолц призова енергийният преход да приеме неотложността, използвана за създаване на четири плаващи терминала за природен газ за месеци, за да замени изгубения руски газ. Втечненият природен газ, който идва до терминалите с кораби от САЩ, Катар и другаде, е по-скъп от руските доставки по тръбопроводи, но усилията показаха какво може да направи Германия.

Въпреки това споровете в коалиционното правителство относно тавана на цените на енергията и закон, забраняващ нови газови пещи, разгневиха бизнес лидерите.

Германия стана самодоволна по време на „златното десетилетие“ на икономически растеж през 2010-2020 г., казва Холгер Шмидинг, главен икономист в банка Berenberg. Шмидинг, който веднъж нарече Германия „болният човек на Европа“ във влиятелен анализ от 1998 г., смята, че този етикет би бил пресилен днес, като се има предвид ниската безработица и силните държавни финанси. Това дава възможност на Германия да действа, но намалява натиска за извършване на промени.

Най-важната непосредствена стъпка, каза Шмидинг, ще бъде да се сложи край на несигурността относно цените на енергията. Каквито и политики да бъдат избрани, „вече би било от голяма полза, ако правителството може да ги постигне бързо, така че компаниите да знаят какво правят и да могат да планират съответно, вместо да забавят инвестиционните решения“, каза той.