Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди Big Oil за пренебрегване на световната наука за климата. Той направи изказването си на Световния икономически форум в Давос  в сряда.

Той каза, че науката за изменението на климата е ясна от десетилетия, но обвини петролната и газовата индустрия, че се стреми да разшири производството, знаейки „много добре“, че техният бизнес модел е несъвместим с човешкото оцеляване. 

„Не говоря само за учените от ООН“, каза Гутериш, „Говоря за учените, занимаващи се с изкопаеми горива.“

„Миналата седмица научихме, че определени производители на изкопаеми горива са били напълно наясно през 70-те години на миналия век, че техният основен продукт пече нашата планета.“

Коментарите на генералния секретар на ООН идват малко след публикуването на проучване миналата седмица, което разкрива, че учени от Exxon са предвидили изменението на климата с „шокиращо умение и точност“ през 70-те години.

Дебатът за това, което знаеха, започна през 2015 г., когато изтекли вътрешни документи разкриха ранните познания на компанията за изменението на климата.

Exxon не се съгласи с докладите, като даде връзки към вътрешни бележки и документи и след това помоли заинтересованите страни да решат сами. Точно това са направили авторите на изследването.

„Това, което те разбраха за климатичните модели, противоречи на това, което караха обществото да вярва“, пишат те.

Гутериш добави в Давос, че „точно като тютюневата индустрия“ те са „постъпили грубо със собствената си наука“. Той каза, че виновните трябва да бъдат потърсени под отговорност.

„Някои от Big Oil разпространиха голямата лъжа.“

Бизнесът трябва да се ангажира с надеждни нетни нулеви обещания

Гутериш също така каза на бизнес и политическите лидери в Давос, че все повече фирми поемат нетни нулеви ангажименти.

„Но показателите и критериите често са съмнителни или мътни.“

Той предупреди, че това може да подведе потребителите, инвеститорите и регулаторите, използвайки фалшиви разкази, подхранвайки култура на дезинформация за климата. Това също така отваря вратата за зелено измиване .

По време на COP27 през ноември група експерти на ООН пуснаха „наръчник с инструкции“ за компаниите да създават нетни нулеви обещания.

Групата на високо ниво, съставена от 17 международни експерти, разкритикува настоящите правила за това, че не се отчитат всички въглеродни емисии, с които е свързана дадена компания, липсата на прозрачност и подходът „изгори сега, плати по-късно“.

Гутериш каза, че шефовете на бизнеса трябва да представят надеждни и прозрачни планове за преход за това как да постигнат нетна нула – „и да представят тези планове преди края на тази година“.

„Тук, в Давос, призовавам всички корпоративни лидери да действат по него“, добави той.