Накратко:

  • Сорос казва, че Путин трябва да бъде победен
  • Сорос казва, че Путин може да спре газа за Европа
  • Сорос казва, че китайският президент Си Цзинпин може да не получи трети мандат

ДАВОС, 24 май (Ройтерс) – Милиардерът-финансист Джордж Сорос каза във вторник, че инвазията на Русия в Украйна може да е била началото на Третата световна война, така че най-добрият начин да се запази свободната цивилизация е Западът да победи силите на президента Владимир Путин.

91-годишният Сорос, легендарен мениджър на хедж фонд, който спечели слава и богатства, залагайки срещу паунда през 1992 г., представи войната в Украйна като част от по-широка борба между отворени общества и затворени общества като Китай и Русия, които бяха във възход.

„Нашествието може да е началото на Третата световна война и нашата цивилизация може да не оцелее“, каза Сорос пред Давос, според текст от речта му, публикуван от неговия офис.

„Най-добрият и може би единствен начин да запазим нашата цивилизация е да победим Путин възможно най-скоро. Това е изводът.“

Сорос каза, че Путин, който казва, че „специалната операция“ в Украйна ще се планира и ще постигне всички цели на Кремъл, сега смята, че инвазията е грешка и се готви да преговаря за прекратяване на огъня.

„Но прекратяването на огъня е непостижимо, защото не може да му се вярва“, каза Сорос. „Колкото по-слаб става Путин, толкова по-непредвидим става той.

Сорос каза, че Европейският съюз трябва да разбере, че Путин може да изключи руския природен газ, който в момента представлява около 40% от нуждите на Европа, „въпреки че наистина боли“.

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари уби хиляди хора, разсели милиони други и породи опасения от най-сериозния сблъсък между Русия и Съединените щати след кубинската ракетна криза през 1962 г.

Путин казва, че Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия чрез разширяването на НАТО и Москва е трябвало да се защитава от преследването на рускоговорящите хора. Украйна и нейните западни съюзници отхвърлят това като неоснователни предлози за нахлуване в суверенна държава.

„Не мога да предвидя изхода, но Украйна със сигурност има шанс за битка“, каза Сорос.

КИТАЙСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ

Сорос определи Русия – безспорно най-голямата страна в света по площ и Китай, втората по големина икономика в света, като водещи членове на група от възходящи „затворени общества“, където индивидът беше подчинен на държавата.

Подхождайки към президента на САЩ Джо Байдън, който каза, че Западът е заключен в битка с автократичните правителства, Сорос също добави известен песимизъм.

„Репресивните режими сега са във възход и отворените общества са под обсада“, каза Сорос. „Днес Китай и Русия представляват най-голямата заплаха за отвореното общество.

Сорос каза, че цифровите технологии, особено изкуственият интелект, са помогнали на Китай да събира лични данни за наблюдение и контрол на своите граждани по-агресивно от всякога.

Китайските служители отхвърлят чуждите критики като замъглени от остаряло колониално мислене. Такива длъжностни лица хвалят комунистическата партия за изхвърлянето на чуждите потисници и възстановяването на Китай, като извади 800 милиона души от бедността.

Сорос разкритикува стратегията на президента Си Дзинпин за „нулев COVID“, заявявайки, че се е провалила и насочва Шанхай към „ръба на открит бунт“.

Наред с политиката на COVID, Сорос каза, че Си е направил поредица от грешки, които могат да му струват значително влияние, докато комунистическата партия се готви за решение за присъждането му за трети мандат, който нарушава прецедента.

„Противно на общите очаквания Си Дзинпин може да не получи желания трети мандат заради грешките, които е допуснал“, каза Сорос. Но дори и да го направи, Политбюро може да не му даде свободни ръце да избира членовете на следващото Политбюро.