Вече втори ден България е със спрени доставки на газ от „Газпром“ – факт, който донесе след себе си нови политически сътресения и опасения за значително поскъпване не само на газа, но и на множество други стоки и услуги.

Премиерът Кирил Петков обяви вчера, че България преглежда всички договори с „Газпром“, включително този за транзит през нашата страна, защото „едностранно действие на изнудване е недопустимо“. Експертите отбелязват обаче, че могат да се очакват сериозни щети в някои сектори, и прогнозират две кризи – моментната и тази, която предстои. Битовите потребители от друга страна са притеснени и за следващия отоплителен сезон.

„Продължаваме промяната“: Държим договорът да бъде спазен

Приключи стратегията, която до момента е прилагана, да не отстояваме интереса в диверсификацията на доставките на газ, заяви депутатът Радослав Рибарски – председател на комисията по енергетика в НС.

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в  рубли - Money.bg

Ние трябва да си спазим договора и да си плащаме задълженията в долари. Те са в долари и се превеждат в определената договорна сметка. Условието е наложено едностранно. Не става въпрос за принципи, имаме външнотърговски взаимоотношения, договори, които са ясно определени. Ние държим да бъде спазен договорът, каза още Рибарски.

Той заяви, че всички държави си спазват договорите към този момент, предстои плащане и ще видим дали подходът към тях ще е същият.

„В момента по плана за действия при прекъсване на доставките има и механизъм за сътрудничество, който гарантира, че при прекъсване на доставките в една държава, всички държави трябва да подпомогнат доставките“, добави той.

„Демократична България“: ГЕРБ забави строежа на интерконектора с Гърция

България зависи от руския газ над 80% – няма друга такава страна от ЕС,  заяви в БНТ депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров.

Той разкритикува предишните управляващи от ГЕРБ заради забавянето на строежа на интерконектора с Гърция.

„Ако бяха направили диверсификация, нямаше да зависим на 80% от един доставчик. От 2009 трябваше да започне строежът на интерконектора с Гърция. Този въпрос съм го задавал десетки пъти на всички възможни енергийни министри и имаше огромно подценяване на темата. Минаха 12 години и интерконекторът не е готов, което е въпрос на национална сигурност“, каза той.

Министерството на енергетиката има план за действие и трябва да се направи всичко възможна да бъдат осигурени количества газ до края на май.

„След това разчитаме, че ЕК ще започне изграждането на европейски енергиен съюз, в смисъл ЕС да договаря големи количества газ на по-благоприятни цени. Защото ЕС е огромен потребител и ако договаря като единен потребител, цените ще бъдат много по-добри“, заяви Мартин Димитров.

Димитров заяви още, че пътната карта, подписана с „Газпром“ от правителството на ГЕРБ, трябва да стане публична.

„Искам да видя точно какво са подписали тогава, за да разберем има ли общо със случващото се сега. Поискахме от министъра на енергетиката, от „Булгартрансгаз“, от еврокомисаря по енергетика и никой не я представи, защото твърдят, че не притежават копие от нея“, каза депутатът.

ГЕРБ похвали инфраструктурата, изградена от „Борисов 2“ и „Борисов 3“

„Ние сме осигурили техническата инфраструктура да се внася и изнася газ. По наше време сме закупували втечнен газ от терминалите в Ревитуса. Важното е, че управляващите са знаели за тази възможност за алтернативен внос на газ още преди два месеца – в началото на войната, и месец и половина след като се каза, че ще се плаща в рубли, но не са предприели никакви действия, за да внесат газ – да си направят тръжна процедура и купят газ от САЩ, Египет, Катар“, каза в БНТ Жечо Станков – член на Комисията по енергетика и климат в Народното събрание.

„Всеки бяга от темата на каква цена ще е газът. Енергийният министър казва, че ще е 40% по-скъпа. Аз казвах, че ще е поне 80 до 100% по-скъпа“, прогнозира той и попита дали българинът ще може да задели 40% повече от семейния си бюджет за топла вода, хляба и всичко останало, което консумира и е свързано с газа“.

А бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова прогнозира пред bTV покачване на цените на газа с поне 35%.

Русия спира доставките на газ за България:: Investor.bg

Константин Стаменов: Не сме заявили алтернативни горива, възможни са фалити на предприятия

Поради екологични съображения не сме заявили алтернативни горива, защото те са по големи замърсители. Не може да се мине и на ток, защото това са съоръжения, които струват милиони левове и се изграждат за дълъг период от време, обясни председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори пред bTV.

Според него след спирането на доставките на руски газ, щети ще има в много сектори на производството, а пазарът ще покаже какъв ще е ръстът на крайните цени.

„За май месец не сме договорили компенсации, не знаем какво ще става с цените на електроенергията. Може да се стигне и до фалити, но при големите предприятия тези процеси са по-разтегнати във времето“, посочи Стаменов.

Според него големият проблем е, че при такива екстремни процеси се спират инвестиционни проекти. „Едно предприятие като не се обновява, то е обречено на умиране“, смята още Константин Стаменов.

Какви са възможностите за снабдяване с газ?

Информация няма. Никой не казва от къде точно ще дойде газа, ако доставките са спрени. Въпросът е от къде ще дойде газа? България е много малък потребител на газ в сравнение с останалите страни в Европа. Ако някой иска да ни помогне – ще го направи. Но ако същият сценарий се разиграе с по-голям потребител – тогава ще имаме гигантски проблем. Защото газът няма да достигне до нас“, категоричен е енергийният експерт Боян Рашев, цитиран от NOVA.

По думите му кризата с цените на газа не е от вчера, а е започнала още през юни 2021 година. „цените и количествата са свързани. Цените са високи, защото газа го няма. Заради дефицита на глобално ниво. Ако опрем до купуване на втечнен газ – ако Турция и Гърция ни осигурят достъп до подобна суровина. Защото за разлика от Полша – ние нямаме изградена система за регазификация“, посочи Рашев.“Мисля, че това, което се каза от представителите на правителството – е най-правилният ход. А именно – ще работим с най-добрите юридически експерти, за да преценим какво може да бъде направено в конкретната ситуация. Аз така бих направил. В екстремни ситуации трябва да се предприемат екстремни действия. Ние имаме договор, който изпълняваме, а към нас – той не е изпълнен. Затова се търсят правилните стъпки, за да бъдем овъзмездени“. Така бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира въпроса може ли България да използва „Балкански поток“ като застраховка или инструмент за доставка на газ.

Кога ще потече газ по интерконектора с Гърция?

92% е готово строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент интерконекторът физически да е готов до края на юни, от юли започват тестове с газ. Компанията прави всичко възможно да е готова за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври, обясни Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB от българска страна, цитирана от БНТ.

Това, което забави проекта, са 8 броя кранови възли, които дойдоха в края на февруари. Но те вече са тествани. Остава хидротестване на газоизмервателната станция в Стара Загора и тази в Комотини, каза още Георгиева.

Славчо Нейков: Решението за сегашната газова криза е в София и Москва, не в Брюксел

Според експерта сме изправени пред две газови кризи – моментната, свързана със спирането на газа от Русия и принципното положение какво следва оттук нататък.

„Трябва много ясно да се разграничи принципната картина. Решението на това, което в момента ни притеснява, не е в Брюксел. То е в София и в Москва. Вчера чух доста остри думи от изпълнителната власт. Нека не забравяме, че предстоят преговори. Нека не забравяме, че обективно обвързаността ни с Русия не е само по отношение на газа“, посочи пред БНР председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт.

В Брюксел вицепремиерът Василев и енергийният министър Николов трудно могат да постигнат нещо, свързано с конкретната ситуация. По-скоро могат да търсят решение какво ще следва оттук нататък, смята Нейков.