Доналд Тръмп беше обвинен по обвинения в рекет и поредица от изборни престъпления след двегодишно разследване на усилията му да отмени поражението си от Джо Байдън през 2020 г. в американския щат Джорджия.

Това е най-мащабното обвинение срещу бившия президент. 77-годишният републикански кандидат за президент е изправен пред съдебни процеси в Ню Йорк, Вашингтон и Флорида по три други дела.

Съобвиняемите трябва да „казват истината“, казва експерт стратегСтив Окун, старши съветник в геостратегическата консултантска фирма McLarty Associates, каза, че последното обвинение срещу Доналд Тръмп е по-тревожно от другите му три наказателни дела.„Въпреки че всички съдебни процеси може да продължат до след изборите, това е държавен съдебен процес в Джорджия, при който новият президент няма възможност да помилва бившия президент или да спре това разследване“, каза той в интервю.

Говорейки за другите 18 съобвиняеми по делото за намеса в изборите в Джорджия, Окун каза, че те имат шанса да кажат истината.„Има много играчи в това, включително неговия бивш началник на кабинета Марк Медоус и адвокати извън правомощията на Тръмп като Руди Джулиани и Кенет Чесебро, които измислиха схемата за фалшиви събирачи, която също беше незаконна и по начин, който се опита да отмени тези избори ,“ той каза.„Така че всички тези хора трябва да се запитат: казвам ли истината за случилото се или се съгласявам с Доналд Тръмп и продължавам да казвам, че това е голяма лъжа, това е лов на вещици и прокурорът е расист?“