Управителният съвет на Twitter се съгласи с предложението за поглъщане на стойност 44 млрд. долара (34,5 млрд. паунда) от милиардера Илон Мъск.

Милиардерът, който направи шокиращата оферта преди по-малко от две седмици, заяви, че Twitter има „огромен потенциал“, който той ще разгърне.

Така се финализира процеса, който започна преди по-малко от месец.

Илон Мъск също така призова за редица промени – от облекчаване на ограниченията върху съдържанието до премахване на фалшивите акаунти, отбелязва Би Би Си.

Tesla CEO Elon Musk Takes Stake in Twitter — Analyst Says It Could Lead to  a Buyout – Featured Bitcoin News

Според списание Forbes Илон Мъск е най-богатият човек в света, като нетното му състояние се оценява на 273,6 млрд. долара, което се дължи най-вече на дяловото му участие в управляваната от него компания за производство на електромобили Tesla. Той ръководи и аерокосмическата компания SpaceX.

Свободата на словото е в основата на функциониращата демокрация, а Twitter е цифровият градски площад, където се обсъждат жизненоважни за бъдещето на човечеството въпроси“, заяви Илон Мъск в изявление, с което обяви сделката.

„Искам също така да направя Twitter по-добър от всякога, като усъвършенствам продукта с нови функции, направя алгоритмите с отворен код, за да увелича доверието, победя спам ботовете и удостоверя всички хора“, добави предприемачът.

„Twitter има огромен потенциал – очаквам с нетърпение да работя с компанията и общността от потребители, за да го отключим.“

Брет Тейлър, председател на управителния съвет на Twitter, заяви, че той е провел „цялостен процес“ за оценка на предложенията на Мъск за фирмата.

„Предложената транзакция ще осигури значителна парична премия и ние вярваме, че това е най-добрият път напред за акционерите на Twitter„, каза Брет Тейлър.