Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза в понеделник, че няма да одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО, ако санкционират Анкара.

„Първо, ние не бихме казали „да“ на тези, които налагат санкции на присъединяването на Турция към НАТО, която е организация за сигурност. Тъй като тогава НАТО вече няма да остане организация за сигурност, той се превръща в място, където се концентрират представители на терора“, каза Ердоган.
Говорейки на пресконференция в Анкара, Ердоган каза, че шведските и финландските делегации не трябва да си правят труда да идват в Турция, за да се опитат да убедят Турция да одобри членството на страната в НАТО.

Турският външен министър проведе „някои“ срещи с шведски и финландски колеги, каза Ердоган, добавяйки, че нито една от двете страни няма ясна позиция срещу терористичните организации.

„Дори и да кажат „ние сме против тях“, напротив, имат изявления, че не предават терористите, които трябва да предадат на Турция“, каза той.

Той добави, че Швеция е „гнездо“ за терористичните организации, като каза, че позволява на терористите да говорят в парламентите.

„Те имат специални покани към терористите. Те дори имат функционери от ПКК в своите парламенти. Как ще им вярваме?“

Ердоган повтори същата позиция миналата седмица, когато каза на пресконференция в Истанбул, че не гледа на перспективата Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО „положително“, обвинявайки двете страни, че разполагат с кюрдски „терористични организации“.

ПКК или Кюрдската работническа партия, която търси независима държава в Турция, води въоръжена борба с Турция от десетилетия и е определена за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз.