49-годишната жена, която изхвърлила 8-годишното си дете от колата е с общо три обвинения – за причиняване на лека телесна повреда, оставяне на малолетните си деца без надзор и за тормоз и обиди. 

Според Окръжния съд в Бургас това не са тежки престъпления, затова мярката на задържана е променена на „подписка“.

Делото е гледано по жалба на обвиняемата и нейната защита.

„Това, в което съм обвинена, не е истина. Нито една дума не е истина. Аз обичам децата си и винаги съм се старала да са добре. Никога не съм изхвърляла нито едно от децата си. Не съм ги пребивала, нито децата ми са с рани, които да докажат, че аз съм направила нещо. Истината ще излезе. Аз не съм насилник, не съм убиец, не съм ненормална майка“, каза обвиняемата, цитирана от бТВ.

Ваня Я. е привлечена като обвиняема за три престъпления – за това, че на 29 юли около 18:10 ч. по „Царевски път“ в резултат на блъскане и изхвърляне от автомобил причинила лека телесна повреда на малолетния си син. Другото обвинение е, че за неустановен период от време от началото на 2023 г. до настоящия момент оставила без надзор и достатъчно грижи двете си деца и с това създала опасност за тяхното физическо, душевно и морално развитие, както и за това, че тормозила и обиждала своите децата си.

Престъпленията, за които Ваня Я. е привлечена като обвиняема, не са „тежки“ по смисъла на закона, съобщават от съда.

Според окончателното решение на Окръжния съд няма реална опасност обвиняемата да се укрие или да извърши престъпление.

Ваня Я. е с известен адрес, на който трайно пребивава. Обвиняемата работи, не е осъждана и срещу нея няма други неприключени наказателни производства.

Опасенията на първоинстанционния съд, че „явно системното малтретиране на децата се е превърнало в обичайно поведение на обвиняемата“ и че „това й поведение ще продължи и за в бъдеще“ са силно преувеличени, твърдят окръжните съдии.

От съобщението става ясно, че децата ще останат при жената, а ако има бъдещи неправомерни действия, ще се вземат мерки.

Сигналът срещу нея бил подаден от бившия ѝ съпруг, срещу когото има две висящи дела за домашно насилие и блудство.