Най-младите служители вече се чувстват притиснати и изтощени – дори в най-ранните етапи на кариерата си.

Мат е работил като одиторски счетоводител в канадска фирма от две години, когато започва да забелязва промяна в отношението си към работата си. „Имаше сутрини, в които не започвах деня си до 11:30“, спомня си Мат. „Просто си казах: „Какъв е смисълът?“ Мотивацията ми беше най-ниската възможна за всички времена.“

По това време 24-годишният Мат е работил с клиент, известен с лошата си комуникация. „Работиш час и половина, само за да знаеш, че по-късно ще сменят един номер и трябва да направиш всичко отново“, спомня си той. Работата му включваше много „повтарящи се и безсмислени задачи“ и по време на натоварени периоди той често работеше до полунощ, понякога дори до 03:00. „Когато се отпишете [в полунощ], все още се чувствате зле, защото знаете че във вашия екип има хора, които все още работят“, казва той.

Макар че Мат знаеше, че е недоволен от работата си, едва когато разговаря с приятел, който работи в областта на психичното здраве, той разпозна, че изпитва признаци на прегаряне.

Все повече и повече млади работници съобщават за чувство на прегаряне. Проучване от 2021 г. от уебсайта за работни места Indeed показа, че милениалите и работниците от поколение Z отчитат най-висок процент на изгаряне, съответно 59% и 58%. Процентът на докладване сред поколение Z нараства най-бързо; през 2021 г. 47% от поколението Z казаха, че са прегорели, в сравнение с 53% от милениалите.

Освен това, проучване от 2022 г. на базираната в САЩ платформа за управление на труда Asana показва, че повече работници от поколение Z съобщават за чувство на прегаряне, отколкото други възрастови групи, докато проучване от 2021 г. сред британските работници показва, че 80% от респондентите от поколение Z съобщават, че се чувстват по-прегорели като резултат от пандемията, в сравнение със средно 73% във всички възрастови групи.

Изгарянето е значителен проблем в работния свят от известно време – но е тревожно, че толкова много млади хора вече съобщават за чувство на прегаряне в най-ранните етапи от кариерата си. Разбирането защо толкова много млади хора се чувстват претоварени от работата – и уникалните фактори, подхранващи това широко разпространено настроение – ще бъде от ключово значение за подпомагане на поколение нови работници, докато правят първите стъпки в кариерата си.

Точки за засилен натиск

Ким Холингдейл, гостуващ асистент по психология в Калифорнийския университет Пепърдайн и лицензиран психотерапевт, специализиран в възстановяването от изгаряне, отбелязва, че пандемичните стресови фактори са причинили по-висок процент на изгаряне във всички поколения.

Въпреки това тя вярва, че поколението Z има „най-лошата колекция от стресови фактори“ сред работниците в момента – от липса на власт на работа до финансова нестабилност, нормализиране на културата на бъркотия и невъзможност за отпускане. И въпреки че всички поколения може да жонглират с големи обеми работа, Gen Z има най-малко „капитал на работното място“, което означава по-малко правомощия за поставяне на граници и казване „не“ на задачите.

22-годишната Британи, която работи в индустрията за професионални услуги в САЩ, казва, че се чувства под натиск да изпълнява, което е довело до усещането за преумора и претоварване. „Ще кажа „да“ на всичко и ще остана до късно, колкото и да искат да остана будна… Искам да изглеждам като работливка“, казва тя. Но това се отрази, въпреки че работата е сравнително нова. „Просто ме кара да се чувствам изтощен – постоянно съм уморен. Все още имам енергията да се виждам с приятели и да правя забавни неща през уикендите, но със сигурност не толкова, колкото бих, ако се чувствах по-малко прегорял.”

Поколение Z също е стресирано за парите, отбелязва Холингдейл. Проучване на Deloitte от 2021 г. показва, че 41% от милениалите и 46% от респондентите от поколение Z се чувстват стресирани през цялото време или през повечето време за финансовото си състояние. Разбира се, по-възрастните работници също се сблъскват с подобен финансов натиск в началото на кариерата си, но Холингдейл твърди, че тези стресови фактори са по-остри в момента.

„Цената на живот продължава да расте по-бързо от нашите заплати“, казва тя. Например, анализ на данните от преброяването в САЩ показва, че средните цени на жилищата са се увеличили със 121% от 1960 до 2017 г., докато средният доход на домакинството се е увеличил само с 29%. В момента нарастващата инфлация тласка цените по целия свят, а заплащането на работниците не е в крак, което засилва борбите.

За да плащат сметките си и да се доближат до важни етапи като собствеността върху дома, Холингдейл казва, че работниците от поколение Z се чувстват притиснати да вземат допълнителна работа, което потенциално увеличава шансовете за изгаряне. Последният индекс на работните тенденции на Microsoft, публикуван през март 2022 г., показва, че 70% от респондентите от поколение Z обмислят да спечелят допълнителен доход чрез страничен проект през следващата година.

Ще кажа „да“ на всичко и ще остана до късно, колкото и да искат да остана буден… Искам да изглеждам като работлив човек – Британи
„Те завършват каквато и да е работата, че работят за планирания си кариерен план и вместо да се отпуснат, отиват настрани, за да получат малко допълнителни пари“, обяснява Холингдейл. Тези допълнителни занимания, като предприемачество и създаване на съдържание, стават все по-чести (и дори бляскави) сред поколението Z – въпреки че изследователите са добре документирали връзката между дългите часове и изгарянето.

Постоянното време на екрана също може да влоши проблема. Поколение Z е по-вероятно да използва социалните медии, за да се отпусне, като някои изследвания показват, че прекарват по 4,5 часа в социалните медии всеки ден (почти час по-дълго, отколкото съобщават милениалите). Това впоследствие може да затрудни игнорирането на постоянно изскачащите известия за работа. „Ако винаги сте на телефона си, виждам, че е много по-лесно да отговаряте на [служебен] текст или на имейл, в сравнение с това, ако слагате децата си да спят или вечеряте със семейството си,“ казва Холингдейл.

Британи казва, че има проблеми с прекъсването на връзката след работно време. Тя казва, че е получавала заявки за работа до 2230 г., понякога свързани с работа с клиенти в различни часови зони. „Трудно е да излезеш“, казва тя. „Притеснявам се, че ще получа още едно съобщение, че трябва да направя нещо до утре сутринта.“ Освен това изпитва натиск да продължи да работи, ако види, че шефът й все още работи. „Не искам да изглеждам така, сякаш не влагам много усилия в работата. Не искам да изглежда, че се отпускам.”

Ефектът на пандемията

В допълнение към тези общи стресови фактори, поколение Z също е изправено пред уникални предизвикателства, свързани с пандемията и промените, които тя наложи в света на труда.

Много работници от поколение Z, включително Мат, са започнали работата си по време на пандемията и са познавали само дистанционна или хибридна работа – нещо, което оказва влияние върху работния им живот, според Питър Кавън, базиран в Торонто кариерен треньор, специализиран в млади специалисти. „Много е трудно да включиш хора в нова организация и този човек да изгради и поддържа ефективни взаимоотношения в цялата организация, когато всички работят у дома“, казва Кавън. Тази изолация може да доведе до изтощение и прегаряне.

Проучване от 2021 г. показва, че 80% от респондентите от поколение Z съобщават, че се чувстват по-прегорели след пандемията, в сравнение със средно 73% във всички възрастови групи.

Мат се чувства така, сякаш е загубил възможността да изпита приятелство и приятелство в екипа в офиса. „Много хора казват, че през първите няколко години, когато сте с хора в офиса до полунощ, всички ще излизате на пица късно през нощта“, казва той. „Сега това ни липсва, защото работим от вкъщи.“

Въпреки че има служители от всички поколения, работещи от вкъщи, милениалите, Gen X и Boomers почти всички са преживели време лице в лице преди пандемията с колеги. И дори да са започнали нова работа на фона на пандемията, професионалистите в средата на кариерата са по-запознати с навигацията на ново работно място, обяснява Кавън, което улеснява интегрирането в нова компания от разстояние.

Този опит може също да помогне на по-възрастните специалисти да начертаят по-твърди граници между работата и домашния живот; Проучването на Oracle 2020 AI@Work показа, че 66% от работниците на пълен работен ден от поколение Z, които са били на работната сила преди пандемията, съобщават, че работят повече часове на седмица, отколкото преди Covid-19, в сравнение с 59% от милениалите и 48% от поколение X .

Място за оптимизъм?

Работниците от поколение Z не могат да направят много за някои от факторите, допринасящи за тяхното изгаряне, като финансова нестабилност или култура, ориентирана към екрана.

Но едно нещо, което по-младите работници имат на своя страна, е по-добрата осведоменост за изгарянето и желанието да говорят за това. Докладът на Асана показа, че в сравнение с по-старите поколения, поколението Z е най-удобно да обсъжда чувството на прегаряне със своите мениджъри.

Въпреки че всички поколения може да жонглират с големи обеми работа, поколение Z има най-малко „капитал на работното място“
Това може да означава, че нарастващият проблем с изгарянето на Gen Z може да помогне за катализиране на подобренията в начина, по който работим, предполага Холингдейл. „Последствията могат да бъдат положителни“, казва тя. „Например, [може да има] много по-голямо внимание към благосъстоянието на работното място и революционизиране на работната среда, за да се предотврати изгарянето за тези служители и други.“

И все пак не всички тези млади работници са толкова оптимисти.

Въпреки че Мат казва, че все още има добри дни на фона на прегарянето и разочарованието, той вярва, че изгарянето е неизбежно за него и други представители на поколението Z, особено когато работата от разстояние става обичайна практика. „Умората от Zoom и работата от вкъщи не го прави по-лесно“, казва той.

Все пак той планира да го издържи; той казва, че цялостният опит от работата във фирмата му си заслужава, особено след като получава увеличение на заплащането всяка година и наскоро беше повишен. Той също така вярва, че ще бъде възнаграден за усилията си. „Всеки ментор, който съм имал, е говорил за това колко усилено са работили през 20-те си години, за да могат да се насладят на бъдещия си живот и да продължат напред.”

Британи обаче продължава от позицията, която я изгаря. Тя не планира да остане дългосрочно и ще се насочи към друга област изцяло.

Изпитването на изгаряне я накара да бъде уверена, че работата в настоящата й компания не е в съответствие с бъдещите й работни планове. „Разбрах, че ще имам най-много енергия и свобода през ранните си 20-те години и искам да посветя тези години на обучение за кариера, към която съм страстен, вместо да работя работа, която не е непременно свързана с дългата ми -срочни цели. Надявам се, че работата с малко по-разумни часове и преследването на наука и инженерство ще ми позволи да постигна повече баланс в живота си и удовлетворение в работата, която върша. Може би това са нереалистични очаквания, но аз съм готова да опитам“, казва тя.

И все пак тя не е напълно изтощена. „Аз съм от хората, които никога не искат да се пенсионират – така че със сигурност все още не съм се отказал от работния свят.”

Източник: BBC