Ето някои от ключовите събития от последните няколко часа, включително безопасната евакуация на друг конвой с бежанци от Мариупол и победата на Украйна в конкурса за песен на Евровизия на вълна от емоционална подкрепа от европейската общественост.

 • Милиони хора ще умрат от глад, освен ако Русия не позволи износа на украинско зърно от блокирани пристанища. Правителствата на Г-7 заявиха, че Русия тласка 43 милиона души към глад със своята блокада на украинското зърно. Това се случи на фона на протестите в Иран за цената на хляба.
 • Голям конвой от стотици коли и микробуси, превозващи бежанци от руините на Мариупол, пристигна в контролирания от Украйна град Запорожие в събота вечерта, след като дни наред чакаше руските войски да им позволят да напуснат, съобщава Ройтерс. Украйна постепенно евакуира цивилни от опустошения град повече от два месеца.
 • Украйна получи вълна от емоционална подкрепа от европейци, за да спечели 66-ия конкурс за песен на Евровизия, който се проведе в събота вечерта в Торино в Италия. Оркестър „Стефания“ от Калуш завърши на първо място след силни изяви от Обединеното кралство, Испания и Швеция в предсрочното гласуване. Украинският президент Владимир Зеленски приветства победата и обеща един ден да проведе финала в „свободен, възстановен“ Мариупол.
 • Лидерът на малцинството в Сената на САЩ Мич Макконъл се присъедини към нарастващия списък от американски политици, които посещават Киев. Зеленски приветства посещението на Макконъл като мощен сигнал за двупартийна подкрепа за Украйна.
 • Зеленски също така благодари на президента Джо Байдън за подписването на закона тази седмица за актуализация на ленд-лизинг от времето на Втората световна война, който позволява по-бързо производство и доставка от САЩ на оръжия и муниции на съюзници, участващи в конфликти, в които те не са пряк участник.
 • Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов каза, че дипломатите на страната му във Вашингтон са заплашени с насилие и тормозени от американските разузнавателни служби, предаде Ройтерс, цитирайки руската агенция ТАСС.
 • Президентът на Финландия Саули Ниинисте каза на Владимир Путин, че Хелзинки планира да се присъедини към НАТО. Ниинистьо съобщи новината по време на телефонен разговор с руския лидер.
 • Путин каза, че изоставянето на неутралитета би било грешка и че в момента няма заплахи за сигурността на Финландия. Русия определи опитите на Хелзинки да се присъедини към НАТО като враждебен ход, който „определено“ би представлявал заплаха – на която Москва ще отговори.
 • Украйна казва, че Москва планира да проведе референдум, може би още в неделя, за това дали Мариупол иска да стане част от Русия. Следва новини за подобно допитване в отцепилия се грузински регион Южна Осетия и твърдения от западни съюзници, че Русия планира фиктивни референдуми, за да оправдае военни действия.
 • Руските войски са се изтеглили от района на Харков, съобщи кметът Игор Терехов. Той каза, че „поради усилията на териториалната отбрана на Харков и украинските въоръжени сили руснаците са се оттеглили далеч от района на града в посока руската граница“.
 • Войната ще приключи до края на 2022 г., каза ръководителят на военното разузнаване на Украйна. Генерал-майор Кирило Буданов заяви, че Москва търпи големи жертви и прогнозира повратна точка до средата на август, като добави убеждението си, че „повечето от активните бойни действия ще приключат до края на тази година“.
 • Москва не успява да постигне политическите си цели в Украйна, заяви Министерството на отбраната (МО) на Обединеното кралство. Фактът, че Русия е успяла само да наложи проруско местно ръководство в град Херсон, „подчертава неуспеха на руската инвазия да постигне напредък към своите политически цели“, се казва в последната актуализация на разузнаването.
 • „В момента се водят много трудни преговори“ за следващия етап на евакуацията от Мариупол, каза Зеленски. Последните останали украински защитници на града са укрити в стоманодобивния завод Азовстал