Земетресение с магнитуд от 6,2 удари днес района край бреговете на Източен Тимор, съобщи Геофизическият институт на САЩ и добави, че може да се появят високи вълни цунами, предаде Франс прес.

Земетресението е било от 6,2 степен, като засегнатите държави са Тимор-Лесте, Индонезия и Австралия. Епицентъра на труса е бил на 17 км от Tutuala, Тимор-Лесте. Точния час в който е започнало земетресението е 5:36 ч (Българско време).

Трусът е бил на дълбочина от 51,4 километра край източната част на остров Тимор, който е разделен между Демократична република Тимор-Лесте и Индонезия.

Агенция за наблюдение на цунами съобщи, че трусът „може да предизвика цунами, което да засегне района на Индийския океан“.

Източен Тимор се намира в тихоокеанския „огнен пръстен“, където застъпването на континенталните  тектонични плочи причинява повишена сеизмична активност.

През февруари трус с магнитуд от 6,2 на север от остров Суматра, в съседна Индонезия, стана причина за смъртта на най-малко осем души.

През 2004 г. трус с магнитуд от 9,1 удари бреговете на Суматра и предизвика цунами, убило 220 000 души в целия регион, 170 000, от които – в Индонезия.

Източен Тимор, който има 1,3 милиона население, е най-младата държава в Югоизточна Азия и неотдавна отбеляза 20-тата годишнина от получаването на независимост.

Страната е бивша португалска колония, станала независима от Индонезия през 2002 г. след 24 години окупация.

В началото на месеца 72-годишният Нобелов лауреат Жузе Рамус-Орта беше избран за президент. Той е бил начело на страната от 2007 до 2012 г.