„Това управление от самото начало разглежда потенциални сценарии в енергетиката спрямо възможността Русия да ни врътне кранчето за газ“, посочи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

„Поради тази причина от декември насам приоритет номер едно и по отношение на правителството, министерство на енергетиката и на народното събрание беше осигуряване на алтернативни трасета. Това е причината 24 часа по-късно никой да не е с нарушени доставки на газ“, каза още Мирчев.

По думите му – в момента в страната и в София топлофикациите работят. „Няма да има нарушаване на доставките. Има договорени вече алтернативни доставки. Ще има и договорени на общоевропейско ниво, така че не трябва да има никакви притеснения в това отношение“, увери той.

„Вчера Гърция обяви, че ще ни помогне, имаше разговори преди това и с други страни. След среща в Брюксел ще стане ясно, че всъщност най-вероятно цената няма да бъде доста по-различна от това, което ние получавахме от Русия“, отбеляза още Мирчев.

„Проблемът е, че много дълги години на нас ни е втълпявано, че без Русия ние не можем да ползваме газ. По-точно – че не можем да имаме газ. Всъщност България е един много малък потребител на природен газ, само 3 милиарда кубични метра и е много лесно това количество да бъде поето. Големият проблем би дошъл, ако рязко спре газа за цяла Европа, тогава чисто физически ще бъде трудно. Да се осигурят количество във всяка една от тези страни могат – да се наложат ограничения, но в момента само за България няма никакъв проблем да бъде посрещнато това“, смята депутатът.

Той обясни, че формалната причина за спирането на доставките е, че падежът по плащанията на България и Полша настъпва първи. „България първа трябваше да плати по новия начин. Всъщност българското правителство е свършило работата“, заяви той.

„Булгартрансгаз“ са изпратили запитване за малко повече подробности по това плащане, защото е неясен курсът на рублата, при който това трябва да се случи. Освен това има решение на Европейската комисия, с което плащането в рубли нарушава санкциите на Европейския съюз спрямо Русия“, обясни Ивайло Мирчев.

„Легендата, която много години и „Газпром“, и Путин опитваха да налагат, че те са единствен надежден доставчик на природен газ за Европа, просто рухна“, заяви той.

„Това, което ние се опитваме сега да направим, е истинска диверсификация – България да не зависи от един доставчик, който и да е той“, каза Ивайло Мирчев.