A satellite image shows an overview of the Azovstal steel plant, in Mariupol, Ukraine May 12, 2022. Picture taken May 12, 2022. Satellite image 2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. DO NOT OBSCURE LOGO.

Командирът на полк „Азов“ – подполковник Денис Прокопенко предаде кратко видеообръщение от вътрешността на стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол.

Прокопенко каза, че висшето военно ръководство е „издало заповед за запазване на живота и здравето на войниците на гарнизона и спиране на защитата на града“.

Съобщението предполага, че останалите в Азовстал планират да напуснат завода в близко бъдеще. Смята се, че в обширния комплекс са останали няколкостотин бойци.

Азовстал беше последният удържател в иначе окупирания от Русия Мариупол и се превърна в символ на украинската съпротива под безмилостните руски бомбардировки.

Прокопенко добави: „Въпреки тежките боеве… и липсата на припаси, ние постоянно наблягахме на трите най-важни условия за нас: цивилни, ранени и загинали. Цивилните бяха евакуирани.

Тежко ранените получиха необходимата помощ; те бяха евакуирани с допълнителна размяна и доставка [планирана] на територията, контролирана от Украйна.“

Ранените са откарани в болница в самопровъзгласилата се Донецка народна република.

„Що се отнася до загиналите герои, процесът продължава. Но се надявам, че в близко бъдеще семействата и цяла Украйна ще могат да погребат войниците си с почести“.

Малко предистория: руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза в петък, че почти 2000 украински войници са се предали в завода на Азовстал.

В изказване, разпространено от руски държавни медии, Шойгу каза: „Блокирането на завод „Азовстал“ продължава… Националистите активно се предават в плен. В момента 1908 души сложиха оръжие“.

CNN няма възможност независимо да провери тези цифри.