Инвеститорите в Twitter съдят Илън Мъск и платформата за социални медии за управлението на офертата на милиардера за 44 милиарда долара (34,9 милиарда британски лири) за компанията.

В случая се твърди, че той е нарушил корпоративните закони на Калифорния по различни начини.

Той обвинява шефа на Tesla в „неправилно поведение“, тъй като неговите „лъжливи изявления и манипулация на пазара създадоха „хаос“ в централата на Twitter в Сан Франциско“.

Акциите на Twitter са с около 27% по-ниски от офертната цена на г-н Мъск от $54,20.

В съдебния процес също се казва, че г-н Мъск се е облагодетелствал финансово от забавянето на разкриването на значителния си дял в Twitter и плана му да стане член на борда на компанията.

Той също така твърди, че няколко туитове, публикувани от г-н Мъск, който е редовен потребител на Twitter и има повече от 95 милиона последователи, са „подвеждащи“.

Това включва публикация, в която г-н Мъск казва, че офертата му за поглъщане на компанията за социални медии е задържана поради съмненията му относно броя на фалшивите акаунти в платформата.

Туитът на 13 май „представлява опит за манипулиране на пазара за акции на Twitter, тъй като той знаеше за фалшивите акаунти“, се казва в иска.

В него също така се казва, че г-н Мъск „удвои“ твърденията си четири дни по-късно, като заяви в Twitter, че сделката „не може да продължи напред“.

В петък Франк Ботини, който е един от адвокатите, представляващи инвеститорите в Twitter, каза пред BBC, че делото е заведено, тъй като г-н Мъск „продължава да омаловажава компанията, която иска да купи за 44 милиарда долара в опит да предоговори покупната цена“. .

„Жалбата, която подадохме в Сан Франциско, цели да държи Мъск отговорен за неговото незаконно поведение“, каза г-н Ботини.

Той туитва няколко пъти, че е загрижен за броя на фалшивите акаунти или ботове в Twitter.

Ботът е софтуерна програма, която изпраща автоматизирани публикации и често се свързва с дезинформация в платформите на социалните медии.

Г-н Мъск също намекна, че може да се стреми да плати по-малко за Twitter от 44 милиарда долара, договорени с борда на компанията през март.

Говорейки на технологична конференция по-рано този месец, той каза, че сключването на сделка на по-ниска цена „не е изключено“.

Предложеният колективен иск беше заведен тази седмица в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния от инвеститора Уилям Херсняк, който каза, че действа „от себе си и от името на всички други, намиращи се в подобно положение“.

Груповият иск е дело, което е заведено или се защитава от физическо лице, действащо от името на група хора.

Адвокатите на г-н Мъск и Тесла не отговориха веднага на искане на Би Би Си за коментар в петък.

Twitter отказа коментар, когато се свърза с Би Би Си.

По-рано този месец Twitter потвърди, че двама от шефовете му, които са ръководили операциите за потребители и приходи, напускат компанията.

Фирмата също е поставила на пауза наемането на работници с изключение на „критични за бизнеса роли“.

Източник: BBC News