Двойка съпрузи от Индия съди сина си и снаха си за това, че не са родили деца и затова те нямат внуци след продължил шест години брак.

Садхана и Санджив Прасад, които живеят в Харидвар, град в северния щат Утаракханд, подадоха петиция този месец, в която искат 50 милиона индийски рупии (около 643 000 долара) обезщетение от 35-годишния си син и 31-годишната му съпруга.

В петицията, разгледана от съда, двойката твърди, че са похарчили около 20 милиона индийски рупии (около $257 000), за да отгледат сина си, който е тяхното единствено дете

„Те го отгледаха, образоваха го, направиха го способен, направиха го пилот – което беше скъпо“, каза в понеделник законният представител на двойката Арвинд Шривастава.

„Те виждат как хора в квартала си играят с внуците си и чувстват, че също трябва да имат такъв.

„Те казаха, че не са се оженили (сина си и снаха си), за да могат да живеят сами… Така че те казаха, че през следващата година или да ни дадат внуче, или да ни дадат обезщетение.“

Шривастава каза, че с остаряването на двойката „няма кой да се грижи за тях“ и че „всички родители искат да станат баба и дядо един ден“.
Инфотет не успя да се свърже със сина и снаха на двойката и не е ясно дали са си осигурили юридическо представителство. Процесуалното заседание по делото е насрочено за вторник.

Според петицията семейство Прасад също са закупили кола за сина си и снаха си и са платили медения им месец.

Делото е насочено предимно към сина и снаха – но петицията също така изброява оплаквания срещу семейството на снахата.

Въпреки че този вид съдебен процес е рядък, темата за семейните задължения отдавна е спорна в Индия, където поддържането на семейната линия и грижата за възрастни родители и свекъри често се разглеждат като синовно задължение.

Понякога това е и законово задължение: родителите могат да искат месечна издръжка от възрастните си деца съгласно федерален закон, който има за цел да защити родителите и възрастните граждани, които може да не са в състояние да се грижат за себе си.

Редица свързани дела станаха заглавия в Индия през последните години, като семеен спор за месечните надбавки през 2020 г., който завърши с това, че съдия от Върховния съд казва на замесените синове: „Не забравяйте, вие сте всичко заради (баща ви ).“

На снимката: Санджиев и Садхана Прасад в адвокатска камара в Харидвар, Индия, 12 Май 2022.