Върховният съд се позова на извънредни правомощия за освобождаване на A. G. Perarivalan, каза неговият адвокат пред CNN.

Пераривалан беше арестуван няколко седмици след като Ганди беше убит при самоубийствен атентат на 21 май 1991 г. в южния щат Тамил Наду.

За атаката бяха обвинени сепаратистки бунтовници, които се борят за независимост и създаването на тамилска държава в Шри Ланка. Убийството на Ганди се разглежда като отмъщение за решението му да изпрати индийски войски в Шри Ланка през 1987 г., за да наложи мирно споразумение за прекратяване на гражданската война на островната държава.

Пераривалан, който е бил на 19 години по време на атаката, е обвинен, че е купувал батерии за бомбата. Той е осъден за престъпен заговор за извършване на убийство, наред с други обвинения, показват съдебните документи.

Той беше осъден на смърт през 1998 г. заедно с шестима други, но присъдата му беше намалена до доживотен затвор през 2014 г.

A.G. Perarivalan, who was jailed over the assassination of former Prime Minister Rajiv Gandhi, outside his home in Chennai on May 18.

През 2015 г. адвокатът на Пераривалан, К. Паари Вендхан подаде молба за помилване, която беше отнесена до губернатора на Тамил Наду. По-късно Вендхан подаде молба за пускане под гаранция до Върховния съд, след като години наред не получи отговор от губернатора.

През март тази година Върховният съд разреши на Пераривалан да излезе под гаранция заради неговото „държание по време на дългото му прекарване в затвора“, образователната квалификация, която е получил в затвора, и „лошото му здраве“, според съдебните документи. Съдът чу, че губернаторът е отправил молбата за помилване до президента на Индия Рам Нат Ковинд.

В сряда Върховният съд реши, че ще освободи Пераривалан, с което присъдата му е пълна съгласно конституционна разпоредба, която позволява на съда да издаде заповед, когато делото бъде заведено. Съдът установи, че губернаторът няма правомощия да отнесе молбата за милост до президента и не е отговорил на молбата, каза Вендхан.

Главният министър на Тамил Наду М.К. Сталин в сряда пусна в Туитър видеоклип, на който се среща и прегръща Пераривалан след освобождаването му.

Източник: CNN