Финландия и Швеция може скоро да поискат присъединяване към НАТО, след като нахлуването на Русия в Украйна предизвика прилив на подкрепа за присъединяване към алианса за сигурност.

Но какъв е процесът за присъединяване?

От създаването си през 1949 г. алиансът се основава на „политика на отворени врати“, която е залегнала в член 10 от Вашингтонския договор, основополагащия текст.

Само европейски държави обаче могат да кандидатстват за членство.

Сред критериите, кандидатът трябва да има консолидирана демократична система, отворена пазарна икономика и способност да допринася за военните операции на НАТО.

След като дадена страна изрази желанието си да се присъедини към алианса, държавите-членки оценяват искането и решават дали искат да поканят кандидата да започне преговори за присъединяване.

Ако отправят поканата, процесът официално започва и в Брюксел започват технически разговори между специализирани екипи.

Тези разговори са разделени на две сесии: първата се фокусира върху политически, отбранителни и военни въпроси, докато втората е съсредоточена върху ресурсите и общия бюджет.

От кандидатите може да се изисква да преминат през определени реформи, за да отговарят на стандартите за армия и сигурност на алианса.

Финландия и Швеция от години си сътрудничат с НАТО, така че се очаква тези технически дискусии да бъдат гладки и ясни.

След като преговорите приключат успешно, НАТО изготвя протокол за присъединяване, който служи като изменение на Вашингтонския договор и позволява на кандидата да стане легална страна по текста.

След това протоколът отива в държавите-членки: всяка една от тях трябва да гласува за ратифицирането му.

Единодушното изискване означава, че едно единствено „не“ може да блокира целия процес на присъединяване, условие, което наподобява много по-дългия и много по-сложен метод за разширяване на ЕС.

Ако протоколът получи единодушна подкрепа, генералният секретар на алианса, позиция, която в момента заема Йенс Столтенберг, официално кани кандидата да се присъедини към НАТО.

След като влезе в избраната група, новият член веднага се възползва от защитата, предоставена от член 5, принципът на колективната защита: „Всички за един, един за всички“.