На 18 май 2022 г. здравните служители на Масачузетс и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) потвърдиха единичен случай на маймунска шарка при пациент, който наскоро е пътувал до Канада. Случаи са докладвани и в Обединеното кралство и Европа.

Маймунската шарка не е ново заболяване. Първият потвърден случай при хора е през 1970 г., когато вирусът е изолиран от дете, за което се подозира, че има едра шарка в Демократична република Конго (ДРК). За щастие, маймунската шарка е малко вероятно да причини нова пандемия, но като се има предвид COVID-19, страхът от ново голямо огнище е разбираем. Макар и доста рядка и обикновено лека, маймунската шарка все още може потенциално да причини тежко заболяване. Здравните служители са загрижени, че ще възникнат повече случаи с увеличеното пътуване.

Аз съм изследовател, който е работил в общественото здравеопазване и медицински лаборатории повече от три десетилетия, особено в областта на болестите с животински произход. Какво точно се случва при настоящата епидемия и какво ни казва историята за маймунската шарка?

Monkeypox Lesions

Братовчед на едрата шарка

Маймунската шарка се причинява от вируса на маймунската шарка, който принадлежи към подгрупа от вируси от семейството Poxviridae, наречена Orthopoxvirus. Тази подгрупа включва вирусите на едра шарка, ваксина и кравешка шарка. Докато животинският резервоар за вируса на маймунската шарка не е известен, се предполага, че африканските гризачи играят роля в предаването. Вирусът на маймунската шарка е бил изолиран само два пъти от животно в природата. Понастоящем диагностичните тестове за маймунска шарка се предлагат само в лабораториите на Laboratory Response Network в САЩ и в световен мащаб.

Името „маймунска шарка“ идва от първите документирани случаи на заболяването при животни през 1958 г., когато се случиха две огнища при маймуни, държани за изследване. Въпреки това, вирусът не е прескочил от маймуни към хора, нито маймуните са основни носители на болестта.

Monkeypox Poxviridae Viruses

Епидемиология

След първия докладван случай при хора, маймунската шарка е открита в няколко други централни и западноафрикански страни, като по-голямата част от инфекциите са в ДРК. Случаи извън Африка са свързани с международни пътувания или внос на животни, включително в САЩ и другаде.

Първите съобщени случаи на маймунска шарка в САЩ са през 2003 г. от огнище в Тексас, свързано с пратка на животни от Гана. Имаше и случаи, свързани с пътуване, през ноември и юли 2021 г. в Мериленд.

Тъй като маймунската шарка е тясно свързана с едра шарка, ваксината срещу едра шарка може да осигури защита срещу инфекция и от двата вируса. Тъй като едра шарка беше официално ликвидирана, рутинните ваксинации срещу едра шарка за общото население на САЩ бяха прекратени през 1972 г. Поради това, маймунската шарка се появява все по-често при неваксинирани хора.

Предаване

Вирусът може да се предава чрез контакт със заразено лице или животно или замърсени повърхности. Обикновено вирусът навлиза в тялото през наранена кожа, вдишване или лигавиците на очите, носа или устата. Изследователите смятат, че предаването от човек на човек става най-вече чрез вдишване на големи респираторни капчици, а не директен контакт с телесни течности или непряк контакт през дрехите. Степента на предаване от човек на човек на маймунската шарка е ограничена.

Здравните служители се притесняват, че вирусът в момента може да се разпространява незабелязано чрез предаване в общността, вероятно чрез нов механизъм или път. Къде и как се случват инфекциите все още се разследва.

Знаци и симптоми

След като вирусът навлезе в тялото, той започва да се възпроизвежда и разпространява през тялото чрез кръвния поток. Симптомите обикновено не се появяват до една до две седмици след заразяването.

Маймунската шарка причинява кожни лезии, подобни на едра шарка, но симптомите обикновено са по-леки от тези на едра шарка. Грипоподобните симптоми първоначално са често срещани, вариращи от треска и главоболие до задух. Един до 10 дни по-късно може да се появи обрив по крайниците, главата или торса, който в крайна сметка се превръща в мехури, пълни с гной. Като цяло симптомите обикновено продължават от две до четири седмици, докато кожните лезии обикновено се образуват за 14 до 21 дни.

Докато маймунската шарка е рядка и обикновено не е фатална, една версия на болестта убива около 10% от заразените хора. Смята се, че формата на вируса, който циркулира в момента, е по-лека, с процент на смъртност под 1%.

Ваксини и лечения

Лечението на маймунска шарка е насочено главно към облекчаване на симптомите. Според CDC няма налични лечения за лечение на инфекция с маймунска шарка.

Доказателствата показват, че ваксината срещу едра шарка може да помогне за предотвратяване на инфекции от маймунска шарка и да намали тежестта на симптомите. Една ваксина, известна като Imvamune или Imvanex, е лицензирана в САЩ за предотвратяване на маймунска шарка и едра шарка.

Ваксинацията след излагане на вируса може също да помогне за намаляване на шансовете за тежко заболяване. Понастоящем CDC препоръчва ваксинация срещу едра шарка само при хора, които са били или има вероятност да бъдат изложени на маймунска шарка. Имунокомпрометираните хора са изложени на висок риск.

Написано от Родни Е. Роде – Професор по клинична лабораторна наука в Regents, Тексаски държавен университет.

Тази статия е публикувана за първи път в The Conversation.