ЕС залага много на втечнения природен газ (ВПГ/LNG), за да замени милионите тонове газ, който в момента купува от основния си доставчик: Русия – държавата започнала непредизвикана агресивна война срещу Украйна.

Като част от амбициозен план за укрепване на енергийната независимост и лишаване на Кремъл от доходоносните му продажби на горива, блокът чупи месечни рекорди за внос на втечнен природен газ (LNG).

Неотдавнашно споразумение със Съединените щати ще осигури допълнителни 15 милиарда кубически метра (bcm) до края на годината, с цел увеличаване на годишните доставки до 50 милиарда кубически метра преди 2030 г.

Какво прави LNG толкова привлекателен за ЕС?
LNG е газ, който е охладен до -162ºC, за да достигне течно състояние, точка, в която става около 600 пъти по-малък. Това прави LNG по-лесен за транспортиране до зависими от внос региони, като ЕС, който внася около 90% от нуждите си от газ.

Резервоарите се изпращат и след това се разтоварват на пристанища, оборудвани със специализирани терминали, където течността се нагрява и се връща в първоначалното си газообразно състояние. Оттам газът се транспортира по тръбопроводи до електроцентрали, фабрики и домакинства.

Важно е, че LNG се произвежда от различни доставчици по света, включително САЩ, Катар, Египет, Израел, Нигерия и Австралия, предлагайки на блока начин да диверсифицира своите вериги за доставки, като същевременно избягва нови зависимости.

От друга страна, търсенето на LNG е изключително високо, като операторите с максимален капацитет и богатите страни се борят за танкери едновременно. Цените непрекъснато нарастват през последните месеци и се очаква да останат високи, докато продължават смущенията, причинени от войната.

В опит да предотврати надпревара за дъното между държавите-членки, Европейската комисия предложи съвместни покупки на газ, основавайки се на поуките, извлечени от закупуването на ваксини срещу COVID-19.

Друг основен недостатък е, че съществуващата LNG инфраструктура е силно концентрирана в крайбрежните държави в Западна Европа. Това оставя страните от Централна и Източна Европа без излаз на море предимно изключени от мрежата, ситуация, която увековечава зависимостта от руските тръбопроводи.

Още по-тревожно е, че LNG е замърсяващо изкопаемо гориво, което допринася за изменението на климата. Стремежът на ЕС за увеличаване на вноса беше широко критикуван от екологични организации, които твърдят, че стратегията противоречи на духа на Европейския зелен пакт и ангажиментите, поети по силата на Парижкото споразумение.

„Фокусът върху замяната на един източник на мръсно гориво с друг продължава да финансира унищожаването на околната среда и нарушенията на правата на човека и ще блокира изкопаемия газ за десетилетия напред“, каза Силвия Пасторели, борец за климата в Greenpeace EU.

Повече информация ще получите от следното видео: