Горските пожари не са непознати за Хаваите, но тези от последните няколко дни се наричат ​​едни от най-лошите в историята на архипелага.

Техните жертви са опустошителни, въпреки че все още се разследва какво е предизвикало смъртоносните пожари.

Ураганните ветрове и сухото време обаче помогнаха за разпалването на пламъците.

Сушата или необичайно сухите условия в големи части от Хавай – включително целия остров Мауи – също изиграха роля.

Горските пожари обикновено се нуждаят от три съставки: гориво под формата на биомаса като растителност или дървета, искра и време като ветрове, които движат пламъците.

Около 14% от щата страда от тежка или умерена суша, според американския монитор за засушаване, докато 80% от Хаваите се класифицират като необичайно сухи.

Сухото време изсмуква влагата от растителността, което означава, че тя може да се запали по-лесно и след това да се разпространи.

Учените са изчислили, че 90% от Хаваите получават по-малко валежи, отколкото преди век , като периодът след 2008 г. е особено сух.

Самият Мауи също беше под предупреждение с червен флаг – което означава, че високи температури, много ниска влажност и по-силни ветрове се очакваше да се комбинират, за да създадат повишен риск от опасност от пожар – преди пожарите да избухнат.

Силните ветрове от урагана Дора, който премина край бреговете на Хаваите във вторник, помогнаха още повече да раздухат пламъците.

Синоптиците очакват по-силен от обичайния сезон на ураганите в Атлантическия океан поради рекордно високите температури на морската повърхност тази година, които добавят енергия към атмосферата.

Миналия месец Националната метеорологична служба отбеляза, че в Мауи са докладвани пожари в храсти и за кратко затвориха магистрала. Тогава синоптиците предупредиха, че „рискът от пожари през тазгодишния сух сезон е повишен“.

Учените също така отбелязват, че някои части на Хавайските острови са покрити с неместни треви, които са по-запалими от местните растения.

Това, съчетано със сухи условия, може да предизвика искра, която да запали пожар, който може да се разпространи бързо.

На пресконференция в четвъртък губернаторът на Хаваите Джош Грийн каза, че горските пожари са „най-голямото природно бедствие“ в историята на щата.

„Никога досега не сме изпитвали горски пожар, който да засяга град като този“, каза г-н Грийн, добавяйки, че предизвикателствата на изменението на климата поставят безпрецедентен натиск върху Хавай.

„Виждаме това за първи път в много различни части на света“, каза той.

Как изменението на климата влияе върху горещите вълни и горските пожари
Последният голям пожар на Хаваите възникна през 2018 г., когато ветровете от урагана Лейн разпалиха пламъците около Лахайна – същият град, опустошен от пожарите тази седмица.

Преди пет години пожарът унищожи 2000 акра земя, 31 превозни средства и 21 постройки – повечето от които бяха домове – според местните медии .

Горските пожари някога са били необичайни на Хаваите, възпламенени до голяма степен от вулканични изригвания или удари от мълнии. Но през последните десетилетия човешката дейност ги направи по-чести и екстремни.

Изменението на климата увеличава риска от горски пожари в световен мащаб, тъй като повишава температурите и прави горещите вълни по-дълги и по-интензивни.

По-сухата растителност и по-високите температури означават, че след като огънят бъде запален, той може да се разпространи по-лесно.

ООН очаква екстремните горски пожари да се увеличат на брой и да се разпространят в райони, които преди това не са били засегнати, в резултат на изменението на климата и промените в начина, по който хората използват земята.