С промените в Наказателния кодекс, с които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта е над 1,2 промила, депутатите сътвориха поредната недопустима безсмислица. Това се казва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ), разпространена днес.

От организацията декларират, че остро осъждат управлението на МПС под въздействие на алкохол и наркотици, но според тях с гласуваните промени се създава хаос и множество въпроси нямат отговор.

Според КАПБ не се знае къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност при положение, че те струват десетки и дори стотици хиляди лева.

„В държава, в която бизнесът едва оцелява от всекидневното променяне на законите, липсата на експертност в институциите, сега сме напът да спрем изцяло стопанската дейност на транспортните дружества. Питате се как ли? Отговорът е прост, когато се отнеме товарен автомобил, който не е на водача и този автомобил е натоварен, какво се случва. На първо място сроковете за доставка, на второ място евентуални разходи за претоварване, на трето място смяна с друг водач. Но политика по обучение на водачите няма, та няма и да има с кого да го сменим, на четвърто място оценка на автомобила, колко време ще чакаме служителите в държавните институции да оценяват, ами то те спешна работа нямат, на тях хранителни продукти не им трябват и лекарства също. Забравихме, че те идват по телепатичен начин към потребителите“, пише още в позицията на камарата.

Браншовата организация поставя и други въпроси:

Какво се случва, ако собственикът на дадена транспортна фирма е и шофьор и бъде установено, че нарушава закона? Ще заплати ли равностойността на превозното средство или ще му го отнемат?

Всички сме наясно, че тестовете за наркотици на Пътна полиция твърде често дават фалшиви положителни проби най-вече за лекарства и болкоуспокояващи. При доказването на такава фалшива проба има ли механизъм шофьорът и/или собственикът на транспортната фирма да бъдат компенсирани за месеците, в които не са упражнявали дейността си?

От Камара на автомобилните превозвачи в България подчертават, че твърдо подкрепят всички усилия, които ще доведат до по-безопасни пътища, но това обаче не следва да води след себе си хаос и да създава по-големи проблеми за бизнеса.