„Като министър-председател ще продължавам да работя за това България да има своя единна позиция въз основа на направен информиран избор“, написа той

Чрез профила си във Facebook, премиерът Кирил Петков обяви, че открива публична кампания за набиране на средства, които да бъдат предоставени на украинското правителство.

Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия, посочва Петков.

Той допълва, че ще продължава да работи за това България да има единна позиция въз основа на информиран избор.

Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия изпращат военна помощ за Украйна и това не води до обявяване на война спрямо тях, посочи министър-председателят.

През идващата седмица свиквам коалиционен съвет и организирам пътуване до Киев. Военната помощ не е задължително в една от двете крайности – не е само снаряди или каски. Нека разберем истинските нужди на Украйна и информирано като коалиция да се обединим около важни и конкретни необходимости, зад които всички можем да застанем, пише премиерът.

Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси, призовава Кирил Петков. И заявява, че открива публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство.

Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни. Време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна. Държавата сме всички ние и всеки трябва да се чувства, че може да бъде част от решението, отбелязва Кирил Петков.

В поста на министър-председателя е публикувана и банкова сметка – получател: VDU 0515 Kiev; IBAN: UA133223130000025203000000021; SWIFT: EXBSUAUX