Планирате европейска ваканция това лято? Внимавайте за агресивни, опасни и пияни шофьори – поне това са основните опасности според европейците.

Ново проучване установи, че 79% от тях имат отрицателно мнение за своите колеги шофьори – докато, разбира се, 97% от тях се гордеят със собственото си отлично шофиране.

Проучването сред 12 400 европейци през март 2022 г. е поръчано от френската Vinci Autoroutes, която управлява френските магистрали. То беше проведено от социологическата компания Ipsos, която попита най-малко 1000 души във всяка от 11 държави за техните собствени навици на шофиране и тези на техните колеги шофьори у дома и в чужбина.

Както изглежда, почиващите шофьори ще бъдат в шок. Огромните 42% от поляците казват, че шофирането е свързано с „всеки човек за себе си“ (в сравнение със само 7% от испанците), докато една четвърт от британците твърдят, че не са същият човек зад волана като пред него.

Проучването също така прави проучване на широко разпространени национални стереотипи и може би изненадващо – често установява, че те са верни. Само 16% от италианските шофьори казват, че техните колеги италианци са били учтиви, докато 14% от френските шофьори смятат, че френските шофьори са стресирани.

Вярно, че британците изглеждаха най-самолюбивите, като смятаха, че само 68% от техните колеги шофьори обърнаха внимание, а под половината бяха спокойни и учтиви.

Въпреки това, когато става дума за съдене на други нации, нещата изглеждат малко по-различно. Германците – известни със своите свръхбързи аутобани – твърдят, че само 30% от шофьорите в други страни са агресивни и още по-малко безотговорни.

Най-малко осъдителни са испанците и британците, 70% от които имат да кажат нещо негативно за приятелите си от континентална Европа. Това звучи много, докато не чуете за другите.

Ако заминавате за Гърция това лято, може да искате да се наспите добре и да изпиете едно кафе, преди да тръгнете, за да сте сигурни, че сте в топ форма. Гърците са най-критични към шофьорските навици на други нации, като 91% от тях използват отрицателни описания на своите връстници.

След като казаха това, те също наредиха самите себе си на челно място по самооценки за „негражданско поведение“ в собствените си автомобили, като около половината съобщават за псувни, сигнални сигнали, изпреварване от грешната страна на пътя или изскачане от колата, за да се конфронтират с друг шофьор. Те също така бяха страната, която най-вероятно ще се закачи на задницата на „досадна“ кола отпред. Така че дръжте под око огледалото за обратно виждане, ако планирате пътуване до Гърция това лято – или помислете за Словакия, която е на дъното в таблицата в това отношение.

Гърция също оглавява класацията на шофьорите, които използват телефоните си по време на шофиране, като 77% признават, че извършват разговори, а 83% съобщават, че използват смартфона си зад волана. Испания е на дъното на тази таблица, като 62% използват смартфоните си по време на шофиране.

Гърция също има най-висок резултат за опасно шофиране, като около една трета от шофьорите признават поведение като превишена скорост, минаване на червен светофар, не намаляване на скоростта при пътни работи и неспазване на безопасно разстояние между автомобилите.

Междувременно само 20% от гърците можеха да кажат нещо положително за шофьорите на други нации, докато Обединеното кралство отново оглави класацията, като 50% от британците казаха хубави неща за своите „съперници“.

Лошите шофьори не са единственият кошмар, пред който са изправени летовниците в Европа тази година. „ Carmageddon “ тласка цените за коли под наем до рекордно високи нива, докато Обединеното кралство продължава да вижда десетки полети, отменени всеки ден.

Източник: CNN