Изследователите казват, че са необходими повече изследвания за възможна връзка между противовъзпалителните лекарства и дългосрочните проблеми като болки в гърба.

Използването на лекарства като ибупрофен и стероиди за облекчаване на краткосрочни здравословни проблеми може да увеличи шансовете за развитие на хронична болка, показват нови изследвания.

Резултатите от малкото проучване показват, че може да е време да се преразгледа как се лекува болката. Нормалното възстановяване от болезнено нараняване включва възпаление – естествена реакция на тялото към нараняване и инфекция – и нови изследвания показват, че блокирането на възпалението с лекарства може да доведе до по-трудни за лечение проблеми.

Възможно е възпалението да има защитен ефект, като предотвратява превръщането на острата болка в хронична, и че прекомерното й намаляване може да бъде вредно.

Джефри Могил, професор по изследвания на болката в университета Макгил в Канада, каза: „Докато ибупрофенът не е изследван изрично нито при хора, нито при мишки (при мишката използвахме диклофенак), тъй като ибупрофенът е толкова разпространен в Обединеното кралство, той е много вероятно голям процент от тези в Биобанка на Обединеното кралство, които съобщават, че приемат НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства), всъщност са приемали ибупрофен.

Изследователите казаха, че болката в долната част на гърба е най-често съобщаваната форма на хронична болка – болка, която продължава по-дълго, отколкото би се очаквало след нараняването – и води до огромни икономически и медицински разходи всяка година.

Повечето пациенти получават стандартни лечения като нестероидни противовъзпалителни лекарства, включително ибупрофен и кортикостероиди. Но тези лекарства са само донякъде ефективни и малко се знае защо острата болка, която започва внезапно в отговор на нещо конкретно, отзвучава при някои пациенти, но продължава като хронична болка при други.

За да разберат прехода от остра към хронична болка в долната част на гърба, изследователите проследяват 98 пациенти с остра болка в долната част на гърба в продължение на три месеца.

Те също така изследвали механизмите на болката както при хора, така и при мишки и установили, че неутрофилите – вид бели кръвни клетки, които помагат на тялото да се бори с инфекцията – играят ключова роля в разрешаването на болката.

Блокирането на тези клетки при мишки удължава болката до 10 пъти по-голяма от нормалната продължителност.

Лечението с противовъзпалителни лекарства и стероиди като дексаметазон и диклофенак също дава същия резултат, въпреки че те са ефективни срещу болката в началото.

Изследователите казаха, че констатациите са подкрепени от отделен анализ на 500 000 души в проучването на UK Biobank, което показва, че тези, които приемат противовъзпалителни лекарства, са по-склонни да изпитват болка от две до 10 години по-късно. Този ефект не се наблюдава при хора, приемащи парацетамол или антидепресанти.

Д-р Франциска Денк, старши преподавател в King’s College в Лондон, каза: „Определено би било преждевременно да се правят каквито и да било препоръки относно лекарствата на хората, докато не имаме резултати от проспективно проектирано клинично изпитване.

Проф. Блеър Смит от университета в Дънди каза: „Теорията е, че възпалението може да има защитен ефект в дългосрочен план и че прекалено намаляването на възпалението може да бъде вредно.

„Важно е обаче да се отбележи, че това е само едно проучване и са необходими повече изследвания, за да се потвърди и проучи допълнително.“

Резултатите са публикувани в Science Translational Medicine.