A 'wanted' notice for the Islamic State jihadist group leader Abu Ibrahim al-Quraishi, who had led ISIS since the death in 2019 of its founder Abu Bakr al-Baghdadi, is seen in this image obtained by Reuters from social media on February 3, 2022. US Government Handout/via REUTERS

Абу Хасан ал Хашими ал Курайши е бил заловен в къща в турския мегаполис. В момента го разпитват.

Лидерът на джихадистката групировка „Ислямска държава“ Абу Хасан ал Хашими ал Курайши е бил задържан при международна специализирана операция в Истанбул, съобщи турският информационен портал Ода ТВ.

По информация на медията операцията е била осъществена миналата седмица и е била ръководена от лично началника на Главната дирекция на полицията в Истанбул Зафер Акташ. Акцията, при която не е изстрелян нито един куршум, е била извършена съвместно от турската разузнавателна служба МИТ с екипи от Отдела за борба срещу тероризма на истанбулската полиция.

Къщата, в която се е криел лидерът на „Ислямска държава“ в турския мегаполис, е била наблюдавана с дни.

Според Ода ТВ през следващите дни президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще съобщи официално за ареста и ще даде подробности за акцията. В момента се провеждат разпити на Курайши.

Засега информацията не е потвърдена от други източници.

През февруари т.г. САЩ обявиха, че при операция за ликвидирането на лидера на ИДИЛ Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши в Сирия, той се е самовзривил, като при това са загинали и членове на неговото семейство. Терористичната група „Ислямска държава“ потвърди смъртта на Абу Ибрахим месец по-късно, като обяви името на неговия заместник – Абу Хасан ал Хашими ал Курайши.

Той е относително непозната фигура в терористичната група и е третият лидер, който я управлява след нейното създаване.

Повече информация директно от източника:

СВЕТОВНА ОПЕРАЦИЯ В ИСТАНБУЛ

Истанбул беше домакин на безпрецедентна операция миналата седмица.

Турската полиция научи, че новият лидер на ИДИЛ Абу Хасан ал Курайши е в Истанбул. Къщата, в която се намираше лидерът на ИДИЛ, беше наблюдавана с дни. Операцията е ръководена лично от началника на полицията в Истанбул Зафер Акташ.

УЛОВЕН Е БЕЗ ДА БЪДЕ ИЗСТРЕЛЯН НИТО ЕДИН КУРШУМ

Около къщата, където се намираше лидерът на ИДИЛ, беше създадено полицейско заграждение.

Екипите на Истанбулското разузнаване и борба с тероризма проведоха световна операция миналата седмица. Без да бъде изстрелян един-единствен куршум, новият лидер на ИДИЛ Абу Хасан ал-Курайши беше заловен.

СЛЕДСТВЕНИ ДЕЙСТВИЯ

След операцията, която беше извършена в голяма тайна, лидерът на ИДИЛ започна да бъде разпитван от екип от експерти както от Антитероризма, така и от Националната разузнавателна организация.

В края на разпитите се получи много важна информация за неизвестните на организацията.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ТУРЦИЯ – РЕДЖЕП ЕРДОГАН ЩЕ ОБЯВИ ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще обяви подробности около залавянето на лидера на ИДИЛ, което ще стане много важна тема за борбата на Турция с тероризма на международната арена.

ПОСЛЕДНИЯТ ЛИДЕР БЕ УБИТ НА 3 ФЕВРУАРИ 2022г.

Абу Бакр ал Багдади, лидерът на Ислямска държава Ирак и Леванта (ИДИЛ), която обяви своя халифат през 2014 г., беше убит при нападение на САЩ в Идлиб през октомври 2019 г.

Следващият лидер на организацията беше Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши.

Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши претърпя същата съдба като предишния лидер ал-Багдади. Той беше убит при американска операция в Идлиб на 3 февруари 2022 г.

Потвърждавайки тази операция, ISIS обяви в изявление, че новият лидер на организацията е Абу Хасан ал-Хашими ал-Курайши от племето Курайши.