Д-р Курт Заеске предлага да се върнат ваксинациите срещу едрата шарка, за да се помогне за премахване на заразата, която се е разпространила в около 19 страни по света.

Какво е да хванеш маймунска шарка? Вижте във видеото:

Ветеринар, който се зарази с маймунска шарка по време на най-голямото огнище в историята на САЩ преди почти 20 години, каза, че новите случаи на болестта са сигнал за събуждане за света.

Д-р Курт Заеске се зарази с вируса през 2003 г., докато се грижи за болни прерийни кучета в развъдна ферма.

Той беше лекуван в болница, след като страда от редица симптоми, включително гадене, виене на свят, треска, изпотяване и умора.

И се страхуваше, че може да загуби палеца си след появата на болезнена лезия.

Ново огнище на маймунска шарка се разпространява в целия свят, като 19 държави потвърждават инфекции, включително около 82 случая във Великобритания.

И д-р Заеске вярва, че трябва да се предприемат действия сега.

„Чувствам, че това е сигнал за света да се събуди. Още повече, че сега той е толкова космополитен и има толкова много мобилност“, каза той пред Sky News.

„Вероятно сме само на три или четири степени на разделяне от екзотична болест по животните

„Трябва да бъдем много по-бдителни в търсене на тези неща и мисля, че може да се наложи да помислим за ваксинация.

По време на епидемията през 2003 г. д-р Заеске каза, че хората, които са получили ваксина срещу едра шарка, страдат по-малко от маймунска шарка, отколкото тези, които не са ваксинирани.

Някои експерти смятат, че огнището, което е ендемично за Западна Африка, се разпространява, защото кампаниите за ваксинация срещу едра шарка приключиха през 70-те години на миналия век, оставяйки много хора на възраст под 50 години без защита.

Д-р Заеске смята, че страните трябва да обмислят да се запасят с ваксини срещу едра шарка като предпазна мярка.

След като се зарази с болестта, бившият ветеринар каза, че се е възстановил напълно след около две седмици лечение с антибиотици.

Въпреки това, той все още има белег на палеца, където лезията е отстранена.

Източник: Sky News