Изскачащ павилион на Манчестър Юнайтед се появи пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Тази седмица Манчестър Юнайтед представи ослепителен магазин в Давос, но настоя, че неговият салон трябва да забавлява клиенти и партньори, а не да привлича купувачи за английския футболен клуб.

Юнайтед заяви през ноември, че разглежда опции или за получаване на нова инвестиция, или за проучване на потенциална продажба, 17 години след като семейство Глейзър купи 20-кратния шампион във висшата лига.

Оттогава не е имало актуална информация на фона на съобщения в британските медии, че оферти от Съединените щати, Близкия изток и Азия се очаква да пристигнат през следващия месец.

Ели Норман, говорител на клуба, каза, че салонът „определено не“ е насочен към привличане на купувачи и ще се използва за срещи със съществуващи клиенти и партньори.

Стратегическият преглед е текущ процес, каза Норман пред Ройтерс, като добави, че „не знаем резултата“ и отказа да даде повече подробности.

На главната улица в Давос, където магазините на ски курорта бяха временно превърнати в гладки пространства от технологични компании, банки и правителства, за да бъдат домакини на събития по време на годишното събиране, луксозният салон на United се открояваше. Любопитни минувачи се спираха да надникнат вътре и да се снимат.

Петер Шмайхел, бившият вратар, който е почитан от феновете, и Ричард Арнолд, изпълнителен директор на клуба, ще организират нощна чаша за гостите във вторник с канапе и специален коктейл „червен дявол“. Изпълнителният съпредседател на Юнайтед Аврам Глейзър, който е редовен участник в Давос, се очаква да пристигне по-късно тази седмица.

Рецепция, украсена със златни знаци, приветства богатите посетители на пространство, украсено с черни кадифени шезлонги и дивани, с кафе, сервирано от персонал с папийонки.

Манчестър Юнайтед отвори плюшен салон в Давос.

Видео екраните включваха играчи, включително Кристиан Ериксен, и лозунги като „A World United“ и „Engage Unite Empower“.

Изложени бяха също риза в рамка и копия от книгата за лидерството на бившия мениджър Алекс Фъргюсън, заедно с поднос със слънчеви очила и редове маркови черни чанти.

„Глобална общност“

Без титла в лигата от десетилетие и недоволни от дълга, който клубът натрупа, феновете протестираха няколко пъти преди и по време на мачове този сезон срещу настоящата собственост.

Източници, близки до въпроса, казаха на Ройтерс, че Qatar Sports Investment (QSI), свързана с покупката на дял, разглежда други опции, включително Тотнъм Хотспър.

Съобщава се също за интерес от страна на Саудитска Арабия, но нейният публичен инвестиционен фонд (PIF), подобно на QSI, не може да завърши пълното поглъщане на Юнайтед поради собствеността си върху колегата от Висшата лига Нюкасъл Юнайтед. Същото важи и за QSI, която има мажоритарен дял във френския шампион Пари Сен Жермен.

Управителният орган на европейския футбол УЕФА не позволява на два отбора, контролирани от едно и също образувание, да се състезават в своите състезания.

„Манчестър Юнайтед се гордее, че е първият спортен отбор, който си партнира със Световния икономически форум“, се казва в изявление на клуба.

„Нашата глобална общност от 1,1 милиарда фенове и последователи ни предоставя мощни възможности за ангажиране отвъд културни и географски граници. Ние сме в Давос, за да проучим начини да увеличим максимално въздействието на изключителния обхват.“