A uniformed soldiers stands around crater in the middle of a courtyard in Desna, Chernihiv, Ukraine in this still image released on May 17, 2022 obtained by Reuters on May 18, 2022. Courtesy of Operation Command North/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT

В Черниговска област на север от Киев, село Десна беше ударено с руски ракети в четвъртък, оставиха много загинали, каза украинският президент Владимир Зеленски в вечерното си обръщение в четвъртък. Десна е на около 60 километра от границата с Беларус.

„Руските удари по Черниговска област, по-специално ужасният удар по Десна… Има много загинали… Всички видяхте разрушенията“, каза Зеленски в вечерното си обръщение в четвъртък.

Униформени войници застават около кратера в средата на двора в Десна, Чернигов, Украйна в тази снимка, направена на 17 май 2022 г., получено от Ройтерс на 18 май 2022 г. С любезното съдействие на командването на операция Север.

Има „постоянни удари по Одеска област, по градовете в централна Украйна, Донбас е напълно разрушен — всичко това няма и не може да има никакво военно обяснение за Русия“, продължи той.

„Това е умишлен и престъпен опит да се убият колкото се може повече украинци“, каза той.

Въоръжените сили на Украйна продължават да напредват в освобождението на Харковска област, каза Зеленски.

„В Донбас окупаторите се опитват да увеличат натиска. Има ад и това не е преувеличение. Бруталната и абсолютно безсмислена бомбардировка на Северодонецк… Само за един ден имаше 12 убити и десетки ранени“, продължи той.

„Бомбардированията и обстрелите на други градове, въздушните и ракетните удари на руската армия – всичко това не е само битки по време на войната.

„Това е умишлен и престъпен опит да се убият колкото се може повече украинци. Унищожете възможно най-много къщи, социални съоръжения и предприятия. Това е геноцид над украинския народ, за което окупаторите със сигурност ще бъдат изправени пред съда“, добави той.

„Първият процес в Украйна срещу руски военен престъпник вече започна. И ще завърши с пълно възстановяване на справедливостта в рамките на международния трибунал. Сигурна съм в това. Ще намерим и подведем под съд всички, които дават и изпълняват престъпни заповеди“, завърши той.