Докато град Увалде в Южен Тексас скърби за убийството на 19 ученици и двама учители в начално училище, в сряда вечерта се проведе бдение за жертвите на обществено място.

„Amazing Grace“ беше изсвирена, докато присъстващите плачеха и се прегръщаха.

Масовата стрелба във вторник отново предизвика разговори в цялата страна и на национално ниво относно контрола върху оръжията, последвани от други двама за период от две седмици – в супермаркет в Бъфало, Ню Йорк, и църква в Лагуна Уудс, Калифорния.

Ето най-новите разкрития относно стрелбата с Увалде, Тексас:

  • 10-годишно дете „умря, опитвайки се да спаси съучениците си“, научи бащата: Ангел Гарза, бащата на Амери Джо Гарза, каза пред CNN, че дъщеря му се опитва да помогне на съучениците си, докато атаката се разигра в началното училище Роб. Ангел Гарза, който работи като медицински помощник, научи това, докато пристига на място, за да помогне на жертвите на стрелбата. Двама ученици в класната стая потвърдиха, че дъщеря му се е опитвала да се обади на полицията, когато е била простреляна, каза той. „Едно малко момиченце беше покрито с кръв от главата до петите“, каза Гарза. „Попитах я какво не е наред и тя каза, че е добре. Беше в истерия, като каза, че са застреляли най-добрата й приятелка. „Тя не диша… Опита да се обади на полицията и той я застреля…“ Попитах я как се казва и тя каза, че е застреляна най-добрата й приятелка. , тя ми каза „Амери“, тя каза Амери.“
  • Учителят в 4-ти клас „беше герой“, убит, докато защитаваше деца: Ирма Гарсия, учителка в четвърти клас в началното училище Роб, беше една от двете възрастни жертви на стрелбата във вторник. Страница на GoFundMe, създадена за събиране на средства за погребални разходи и семейни нужди, описва Гарсия като съпруга и майка на четири деца. В него се добавя: „Тя пожертва себе си, за да защити децата в класната си стая. Тя беше герой. Тя беше обичана от мнозина и наистина ще й липсва.” Според училищния й профил, това беше петата й година като съучител с Ева Мирелес, която също беше застреляна в основното училище.
  • Началник на граничния патрул: Сцената беше невероятно обезпокоителна: повече от 100 федерални служители са се отзовали на стрелбата, според висш служител на митниците и граничната защита, а командирът на сектор Дел Рио на граничния патрул каза пред CNN, че местопрестъплението изглежда ужасяващо. „Върнах агентите си в секцията Увалде и трябваше да донеса нови униформи, в които да се преоблекат“, каза главният патрулен агент Джейсън Оуенс. Когато го попитали защо, Оуенс отговори: „Покрит в кръв. Това, което този човек направи, беше зло.“
  • Подреждане на погребалния дом: Телата на девет жертви трябваше да бъдат пуснати в сряда в погребалните домове, казва съдия Лало Диас пред CNN, а останалите 12 тела ще бъдат освободени до четвъртък. Тялото на стрелеца е в моргата на друг окръг, отбеляза Диас, казвайки пред CNN, че приоритетът е да се справим с жертвите и след това те ще се тревожат за останките му.
  • Бабата на стрелеца остава в тежко състояние: 66-годишната жена в тежко състояние и се лекува в болница в Сан Антонио е баба на стрелеца, потвърдиха служители в сряда. Тя е била транспортирана по самолет в критично състояние в болницата, след като е била простреляна от нападателя, съобщиха служители.
  • Стрелецът е бил в училището между 40 и 60 минути: стрелецът е бил в помещението до един час, преди органите на реда да влязат насила в класната стая и да го убият, съобщиха служители в сряда. Представителят Тони Гонзалес, чийто район включва Увалде, каза пред Си Ен Ен, че е бил информиран, че стрелецът е бил в сблъсък с полицията, барикадирал се за около половин час, докато останалите студенти и преподаватели в училището са били евакуирани.
  • Президентът ще посети Увалде след дни: Президентът Байдън обяви в сряда, че ще пътува до Тексас „в следващите дни“, за да се срещне със семействата, скърбящи за загубата на своите близки. „Като нация мисля, че всички трябва да бъдем до тях. Всички“, каза Байдън. „И трябва да попитаме кога в името на Бога ще направим това, което трябва да направим, за да – ако не и напълно да спрем – фундаментално да променим размера на касапницата, която се случва в тази страна.