Китай може да е една крачка по-близо до загубата на мястото си на най-населената страна в света от Индия , след като населението й се сви за първи път от 60-те години на миналия век.

Населението на страната е намаляло през 2022 г. до 1,411 милиарда, с около 850 000 души по-малко от предходната година, съобщи Националното статистическо бюро на Китай (NBS) по време на брифинг във вторник относно годишните данни.

Последният път, когато населението на Китай е намаляло през 1961 г., по време на глад, който уби десетки милиони хора в цялата страна.

Този път зад спада стои комбинация от фактори: широкообхватните последици от политиката за едно дете, въведена от Китай през 80-те години (но оттогава изоставена); промяна на отношението към брака и семейството сред китайските младежи; вкорененото неравенство между половете и предизвикателствата при отглеждането на деца в скъпите градове на Китай.

Експертите предупреждават, че ако се запази, тенденцията може да създаде проблем и за останалата част от света, като Китай играе ключова роля в стимулирането на глобалния растеж като втората по големина икономика.

Намаляването на населението вероятно ще влоши проблемите на Китай със застаряващата работна сила и ще забави растежа, като добави към неволите му, докато се бори да се възстанови от пандемията.

Защо това се случва

Намаляването на населението е отчасти резултат от политиката на Китай за едно дете, която в продължение на повече от 35 години ограничава двойките да имат само едно дете. Жените, хванати да се противопоставят на политиката, често са били обект на принудителни аборти, тежки глоби и изгонване.

Разтревожено от спада на раждаемостта през последните години, правителството отмени правилото. През 2015 г. той позволи на двойките да имат две деца, а през 2021 г. увеличи това на три. Но промяната в политиката и други усилия на правителството, като предлагането на финансови стимули, имаха малък ефект – поради различни причини.

Високите разходи за живот и образование и рязко покачващите се цени на имотите са основни фактори. Много хора – особено в градовете – са изправени пред стагниращи заплати, по-малко възможности за работа и изтощителни работни часове, които правят едновременно трудно и скъпо отглеждането на едно дете, да не говорим за три.

Тези проблеми се изострят от утвърдените роли на половете, които често възлагат по-голямата част от домакинската работа и грижите за децата на жените – които, по-образовани и финансово независими от всякога, все повече не желаят да поемат това неравномерно бреме. Жените също съобщават, че се сблъскват с дискриминация на работното място въз основа на тяхното семейно или родителско положение, като работодателите често не са склонни да плащат отпуск по майчинство.

Някои градове и провинции започнаха да въвеждат мерки като отпуск по бащинство и разширени услуги за грижи за деца. Но много активисти и жени казват, че това далеч не е достатъчно.

И разочарованието само нарасна по време на пандемията, с едно разочаровано по-младо поколение, чийто поминък и благосъстояние бяха провалени от безкомпромисната политика на Китай за нулев Covid.

Какво означава това за Китай

Намаляващото население вероятно ще увеличи демографските проблеми, пред които Китай вече е изправен. Населението на страната вече застарява, а работната сила намалява, което оказва огромен натиск върху по-младото поколение.

Възрастните хора в Китай сега съставляват почти една пета от населението, съобщиха официални лица във вторник. Някои експерти предупреждават, че страната може да върви по подобен път като Япония , която навлезе в три десетилетия на икономическа стагнация в началото на 90-те години, което съвпадна със застаряващата демография.

„Китайската икономика навлиза в критична фаза на преход, като вече не може да разчита на изобилна, конкурентна работна сила, за да стимулира индустриализацията и растежа“, каза главният икономист на HSBC за Азия Фредерик Нойман.

„Тъй като предлагането на работници започне да се свива, растежът на производителността ще трябва да се ускори, за да се поддържа бързият темп на разширяване на икономиката.“

Икономиката на Китай вече е в затруднение, като се разшири само с 3% през 2022 г. – едно от най-лошите резултати от почти половин век, благодарение на месеци на блокиране на Covid и исторически спад на пазара на имоти.

Намаляващата работна сила може да направи възстановяването още по-предизвикателно, тъй като Китай възобновява пътуванията навън и изоставя много от строгите ограничения, които поддържаше през последните няколко години.

Има и социални последици. Системата за социално осигуряване на Китай вероятно ще бъде подложена на напрежение, тъй като ще има по-малко работници, които да финансират неща като пенсии и здравеопазване – тъй като търсенето на тези услуги нараства поради посивяващото население.

Освен това ще има по-малко хора, които да се грижат за възрастни хора, като много млади хора вече работят, за да издържат своите родители и две групи баби и дядовци.

Какво означава това за света

Като се има предвид ролята му в движението на глобалната икономика, предизвикателствата на Китай могат да имат последици за останалия свят.

Пандемията илюстрира как вътрешните проблеми на Китай могат да повлияят на потока от търговия и инвестиции, със своите блокировки и граничен контрол, които нарушават веригите за доставки.

Забавящата се китайска икономика не само ще задържи глобалния растеж, но може да застраши амбициите на Китай да изпревари Съединените щати като най-голямата икономика в света.

„Ограничената способност на Китай да реагира на тази демографска промяна вероятно ще доведе до по-бавни резултати от растежа през следващите двадесет до тридесет години и ще повлияе на способността му да се конкурира на световната сцена със Съединените щати“, базираният в САЩ Център за стратегически и международни изследвания каза в статия на своя уебсайт миналия август.

Китай също изглежда вероятно тази година да загуби мястото си на най-гъсто населената нация в света от Индия, чието население и икономика процъфтяват.

„Индия е най-големият печеливш“, туитира И Фуксиан, който изучава китайската демография в Университета на Уисконсин-Медисън.

Въпреки това, докато Yi каза, че икономиката на Индия може един ден да надмине американската, тя все още трябва да извърви много път. Индия е петата по големина икономика в света, след като изпревари Обединеното кралство миналата година и някои експерти изразиха загриженост, че страната не създава достатъчно възможности за заетост, за да се справи с нарастващата си работна сила.

Все пак някои изследователи казват, че новините от Китай може да имат сребърна подплата.

„Както за изменението на климата, така и за околната среда, по-малкото население е полза, а не проклятие“, туитира Мери Галахър, директор на Международния институт към Мичиганския университет.

Питър Калмус, учен по климата в НАСА, твърди, че намаляването на населението не трябва да се разглежда като „ужасно нещо“, като вместо това посочи „експоненциално ускоряващото се глобално затопляне и загубата на биоразнообразие“.

Какво прави правителството

Китайските власти засилиха усилията си за насърчаване на по-големите семейства, включително чрез мултиагенционен план, публикуван миналата година, за укрепване на отпуска по майчинство и предлагане на данъчни облекчения и други предимства на семействата.

Китайският лидер Си Дзинпин обеща през октомври да „подобри стратегията за развитие на населението“ и да облекчи икономическия натиск върху семействата.

„[Ще] създадем политическа система за повишаване на раждаемостта и намаляване на разходите за бременност и раждане, отглеждане на деца и училищно обучение“, каза Си. „Ние ще следваме проактивна национална стратегия в отговор на застаряването на населението, ще разработим програми и услуги за грижи за възрастни хора и ще предоставим по-добри услуги за възрастните хора, които живеят сами.“

Някои места дори предлагат парични стимули за насърчаване на повече раждания. Едно село в южната провинция Гуангдонг обяви през 2021 г., че ще плаща на постоянните жители с бебета под 2 години и половина до 510 долара на месец – което може да добави общо над 15 000 долара на дете. Други места предлагат субсидии за недвижими имоти за двойки с много деца.

Но тези усилия все още не са дали резултати, като много експерти и жители казват, че са необходими много по-мащабни национални реформи. След като новините от вторник се появиха, хаштаг стана вирусен в Weibo, китайската платформа, подобна на Twitter: „За да насърчите раждането, първо трябва да разрешите притесненията на младите хора.“

„Нашите заплати са толкова ниски, докато наемът е толкова висок и финансовият натиск е толкова голям. Бъдещият ми съпруг ще работи извънредно до 3 сутринта всеки ден до края на годината“, пише един потребител на Weibo. „Моето оцеляване и здраве вече са проблеми, камо ли да имам деца.“