Кока-Кола знае, че капачките от газирани напитки често завършват на боклука. Така че се опитва да реши проблема, като ги прикачи към бутилката, поне в Обединеното кралство.

По-рано тази седмица британският клон на компанията за напитки обяви, че е започнал да пуска нови версии на своите пластмасови бутилки. Новите бутилки разполагат с прикрепена капачка, дизайн, който трябва да улесни рециклирането на цялата опаковка наведнъж – за да е сигурно, че капачките няма просто да бъдат изхвърлени на боклука.

Пластмасовите бутилки Coca-Cola, Coke Zero Sugar, Diet Coke, Fanta, Sprite, Dr Pepper трябва да имат прикрепени капачки до началото на 2024 г., казаха от компанията. Преходът се отнася само за продуктите на компанията в Обединеното кралство.

„Това е малка промяна, която се надяваме, че ще има голямо влияние, като гарантираме, че когато потребителите рециклират нашите бутилки, нито една капачка няма да бъде изхвърлена“, каза Джон Уудс, генерален мениджър на Coca-Cola Великобритания, в изявление във вторник.

Пластмасовите отпадъци са основен екологичен проблем. Пластмасите се разпадат на микропластмаси, които си проправят път във въздуха и океана, увреждайки морския живот. Те могат да попаднат в храната или в белите ни дробове, което потенциално може да доведе до здравословни проблеми.

Това също е голям проблем за връзките с обществеността за компании като Coca-Cola. Когато бутилките или капачките на компанията се озоват на плажовете или на сметищата, потребителите ги разпознават като продукти от Кока-Кола, опетнявайки репутацията на марката. В резултат на това все повече фирми предприемат стъпки, за да се опитат да намалят отпадъците си.

Компаниите трябва да се тревожат повече от своята репутация и здравето на планетата – съществува и заплахата от правителствени разпоредби. Европейският съюз, например, изисква капачки да бъдат прикрепени към някои пластмасови бутилки като част от неговата директива относно пластмасите за еднократна употреба. Компаниите трябва да се съобразят до края на 2024 г.

Последният ход на Coca-Cola в Обединеното кралство е част от глобалната инициатива „Светът без отпадъци“, която поставя цел до 2030 г. да помогне за събирането и рециклирането на празни бутилки или кутии за всяка една, която компанията продава. Освен това планира да направи своите кутии и бутилки с 50% рециклиран материал до 2030 г. и да направи опаковките 100% рециклируеми до 2025 г.

Някои природозащитници разкритикуваха усилията на Coca-Cola, заявявайки, че не успяват.

„Независимо дали пластмасовите им капачки са свързани или не, компанията все още произвежда милиарди пластмасови бутилки за еднократно изхвърляне всяка година, вреди на нашата околна среда, нашите общности и климата ни и оказвайки влияние върху здравето ни“, каза Греъм Форбс, ръководител на глобален проект за пластмаси в Greenpeace USA.

Вместо да се фокусират върху рециклирането, което е несъвършено решение, много природозащитници се застъпват за преминаване към контейнери за многократна употреба.

„Ако наистина искат да решат кризата с пластмасата и климата, Coca-Cola трябва да се съсредоточи върху намаляването на пластмасата, като удвои целта си за повторно използване на опаковките до 50% до 2030 г.“, каза Forbes.