Machine learning reaction and ai artificial intelligence.Chat bot software network.big data and block chain system.Neuralink with smart brain.generative art

Нов доклад за използването на AI в журналистиката установи, че повече от 60 процента от анкетираните са загрижени за неговите етични последици.

Повечето новинарски организации в световен мащаб използват изкуствен интелект (AI) в поне един аспект от работата си, но много от тях остават загрижени за етичните последици от това.

Това показва второто глобално проучване на новинарските организации, проведено от проекта JournalismAI на London School of Economics (LSE).

Общо 105 новинарски и медийни организации в 46 различни страни попълниха проучването между април и юли 2023 г.

Близо три от всеки четири новинарски организации казват, че използват AI при събиране, производство или разпространение на новини, а около 80 процента от анкетираните очакват AI да има по-голяма роля в техните редакции в бъдеще.

Но повече от половината казаха, че са загрижени за „етичните последици от интегрирането на AI за редакционното качество и други аспекти на журналистиката“, установи проучването.

„Журналистите се опитват да разберат как да интегрират AI технологии в своята работа, поддържайки журналистически ценности като точност, справедливост и прозрачност“, пишат авторите на доклада.

Те добавиха, че някои журналисти се опасяват, че AI технологиите могат допълнително да комерсиализират индустрията и да подкопаят общественото доверие.

Само една трета от анкетираните казаха, че техните новинарски организации са готови да се справят с предизвикателствата на използването на AI в редакцията.

Подобен брой респонденти казаха, че техните редакции имат институционална стратегия за използване на технологиите или разработват такава.

Около 85 процента от анкетираните казаха, че поне са експериментирали с генериращ AI, за да помогнат при писането на код, генерирането на изображения и авторските резюмета.

„Вълнуваща и страшна технологична промяна“

„Журналистиката по света преминава през нов период на вълнуваща и страшна технологична промяна“, каза директорът на проекта JournalismAI на LSE Чарли Бекет в изявление .

„Нашето проучване показва, че новите генеративни AI инструменти са потенциална заплаха за целостта на информацията и новинарските медии. Но те също така предлагат невероятна възможност да направим журналистиката по-ефективна, ефективна и надеждна. Това проучване е завладяваща моментна снимка на новините медии в критичен момент от своята история“.

Тъй като тези нови технологии се увеличават в редакциите, ще има нужда от интегрирането им в обучението на младите журналисти.

„Повечето завършили журналистика, които виждам да идват в нашите редакции, имат много малко разбиране, освен ако самите те не са естествено любознателни“, се казва в доклада на базирана в Южна Африка редакция.

Проучването също така подчертава големите разлики между използването на ИИ в световен мащаб, като „социалните и икономически ползи от ИИ“ са ограничени до Глобалния север.

В доклада се казва, че липсата на техническа инфраструктура, ограничените ресурси и езиковите предизвикателства в глобалния юг са сред различните причини за неравенството.

Авторите препоръчаха редакциите да информират по-добре служителите за AI, да възложат отговорност на някого по темата на работното място, да прегледат въздействието на инструментите за AI, да изготвят насоки и да си сътрудничат напред.