Украйна казва, че полкът, който упорито защитаваше завода Азовстал, е „изпълнил мисията си“, тъй като повече от 260 войници са евакуирани.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна каза, че усилията продължават за да се спасят останалите войници в стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, след като повече от 260 войници бяха евакуирани и отведени на държана от Русия територия.

  • Сенатът на САЩ гласува за отпускане на още 40 милиарда долара помощ за Украйна, като законопроектът вероятно ще бъде гласуван по-късно тази седмица.
  • Поредица от експлозии разтърсиха западния град Лвов. Губернаторът на региона казва, че Русия отново е ударила военна база близо до границата с Полша, последно насочена в средата на март.
  • Оперативната група на Обединените сили на Украйна твърди, че 20 цивилни са били убити при руски обстрел в областите Донецк и Луганск.
  • Турският президент Реджеп Тайип Ердоган твърди, че Турция „не може да каже „да“ на предложенията за НАТО на Финландия и Швеция.

Кметът на окупирания от Русия град Мариупол призова евакуираните му жители да не се връщат в пристанището на Азовско море.

„Можете да влезете, но напускането е много сложно“, каза в телевизионни изказвания Вадим Бойченко, който напусна града. Той се позова на руска система за „филтриране“, която включва разпити, претърсвания и изтезания за всеки, заподозрян, че е украински военнослужещ, длъжностно лице или симпатизанти.

Той каза, че обещанията на руските окупатори за изплащане на обезщетения за загубени жилища и роднини не са нищо друго освен „капан“ и „пропагандна“ уловка за привличане на възможно най-много жители на Мариупол.

Репортаж от Мансур Мировалев в Киев

преди 44 минути (07:30 GMT)

Украинските военни казват, че руските загуби са близо 28 000 души
Най-малко 27 900 руски войници са били убити от началото на инвазията в Украйна, включително около 200 през последните 24 часа, съобщи украинската армия.

Russia Ukraine

Във Facebook във вторник Генералният щаб на въоръжените сили съобщи, че руските сили също са загубили 1235 танка, 3009 бронирани превозни средства, 201 самолета и 167 хеликоптера от 24 февруари.

В него се казва, че цифрите се „актуализират“ поради продължаващите военни действия.

Последният брой на загиналите, предоставен от Русия в края на март, показва, че броят на загиналите е малко над 1350 войници.

Репортаж от Мансур Мировалев в Киев

преди 1 час (06:59 GMT)

Интензивните руски бомбардировки убиха 10 души и бяха ранени трима в цялата област Луганск, каза губернаторът.

Обстрелът повреди и голяма болница в град Северодонецк, която стои до стратегическа река, която руснаците се опитват да преминат от дни, каза Сергей Хайдай в Telegram.

Жилищни сгради, частни жилища и магазини също са били повредени или разрушени в още 10 града и села на фона на опитите на Русия да настъпи в Луганск, каза той.

Репортаж от Мансур Мировалев в Киев

преди 2 часа (06:43 GMT)

Украинската противовъздушна отбрана свали три крилати ракети в района на Лвов, съобщиха украинските военновъздушни сили.

„В полунощ на 17 май врагът нанесе ракетен удар по инфраструктурата на район Лвов. Три крилати ракети бяха унищожени от подразделенията за противовъздушна отбрана на Западното въздушно командване. Според съобщенията те атакуваха района на Лвов от югоизток с морски крилати ракети“, съобщиха военновъздушните сили във Фейсбук.

Мощни взривове бяха чути по същото време в Лвов, като губернаторът на региона каза, че изглежда, че противовъздушната отбрана е свършила работата си.

преди 2 часа (06:34 GMT)

Пет руски ракети поразиха „цивилни цели“ в град Охтирка, като бяха ранени най-малко петима души, каза губернаторът на Сумска област.

„Днес около пет часа сутринта… пет руски ракети паднаха върху цивилни цели и причиниха много щети. Запалиха се складове“, каза Дмитрий Живицки в Telegram.

Той добави, че са засегнати много къщи, както и църква и детска градина.

Oleksiy Polyakov, right, and Roman Voitko, check the remains of a destroyed Russian helicopter in a field in the village of Malaya Rohan, Kharkiv region

Алексей Поляков, вдясно, и Роман Войтко проверяват останките от разрушен руски хеликоптер в поле в село Малая Рохан, Харков, Украйна, 16 май [Bernat Armangue/AP]

преди 2 часа (06:19 GMT)

Русия твърди, че Украйна е обстрелвала жилищни райони в Донецк

Подкрепената от Русия администрация на т. нар. Донецка народна република заяви, че украински войски са обстрелвали два пъти жилищен район в квартал Петровски във вторник, съобщава руската държавна информационна агенция РИА.

В доклада не се споменава за жертви.

INTERACTIVE Russia Ukraine War Who controls what Day 82

преди 2 часа (06:10 GMT)

Нова Зеландия санкционира 27 лидери на Беларус
Нова Зеландия санкционира 27 белоруски лидери, включително президента Александър Лукашенко, и отбранителни организации, които подкрепят действията на Русия в Украйна.

„Белоруските правителствени военни позволяват незаконната и неприемлива атака срещу суверенитета на Украйна“, каза външният министър Наная Махута в понеделник.

Санкционираните не могат да пътуват до Нова Зеландия, да влизат в Нова Зеландия самолети или кораби, притежавани или контролирани от тях, или да притежават активи или да правят бизнес в Нова Зеландия.