Изключително рядък мерцедес разби световния рекорд за продаден на търг автомобил, според RM Sotheby’s.

Mercedes-Benz 300 SLR Could Be The World's Most Expensive Car At $142M

Mercedes Coupé 300 SLR Uhlenhaut от 1955 г. – един от само два построени прототипа – беше продаден на 5 май на закрит търг в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт – Германия, в сътрудничество между дъщерното дружество на Sotheby’s за луксозни автомобили и немския автомобилен производител.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe sells at auction for $143 million

При 135 милиона евро, продажната цена е почти тройна от предишния рекорд. Преди четири години Ferrari 250 GTO от 1962 г. беше продадено на търг от RM Sotheby’s за 45 милиона евро.

Автомобилът, който беше собственост на Mercedes-Benz, беше продаден на частен колекционер и приходите от продажбата ще бъдат използвани за стартиране на фонд, предоставящ стипендии на младите хора, за да научат и да изследват науката за околната среда и декарбонизацията. Въглеродният диоксид с парников ефект, освободен от изгарянето на изкопаеми горива, е до голяма степен виновен за изменението на климата.

Mercedes-Benz Museum sells his Crown Jewel, the Mercedes-Benz 300 SLR " Uhlenhaut" Coupe

Купувачът се съгласи да представи автомобила си на обществеността по време на изключителни събития, докато другият модел ще остане собственост на Mercedes-Benz, който ще продължи да го излага в своя музей в Щутгарт.

Rumour about the sale of the Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe

Според RM Sotheby’s и луксозната и спортна автомобилна преса, 300 SLR, разпознаваем с необичайната си линия и своите пеперудни врати, е създаден от инженер Рудолф Уленхаут, базиран на състезателен автомобил, W196 R Grand Prix, който спечели две Формула 1 световни първенства през 1954 и 1955 г. с италианския пилот Хуан Мануел Фанджо.

Източник: Евронюз